Perfecte score voor oranje na zege Van der Poel

Perfecte score voor oranje na zege Van der Poel

Fem van Empel (beloften-vrouwen) en Mathieu van der Poel (Elite) bezorgden met hun wereldtitels Nederland een perfecte score op het WK in Oostende.

Mathieu van der Poel heeft in Oostende zijn vierde wereldtitel behaald.  Daarmee gingen alle titels op dit WK naar oranje.

Van der Poel raakte in de beginfase op achterstand, door een val werd die kloof groter. De titelverdediger maakte al iets van de marge goed, maar kon na een lekke band van Wout van Aert de leiding nemen. Die stond hij niet meer af. Achter van Aert werd Toon Aerts derde.

Lars van der Haar werd negende, Joris Nieuwenhuis tiende.


Fem van Empel is in Oostende wereldkampioene bij de beloften-vrouwen geworden. 

De Brabantse - pas voor het tweede seizoen actief in het veld - bleef landgenote Aniek van Alphen voor. Kata Blanka Vas werd derde.

Het was Inge van der Heijden die onverwacht de start nam, waar favorieten Puck Pieterse en Manon Bakker opgehouden werden.

Kata Banka Vas, Aniek van Alphen en Fem van Empel sloten aan en lieten Van der Heijden achter. Ook Vas moest vooraan afhaken, waarna Van Empel met nog een tempoversnelling naar de zege soleerde.

Fem van Empel had in de training geen goed gevoel bij het rondje. ''Toen kon ik niet goed door het zand komen. Maar ik heb relaxed naar dit kampioenschap toegeleefd, dat was misschien wel de sleutel naar succes. Ik wist dat ik conditioneel goed was en was blij dat ik op de eerste rij kon starten. Dat is hier heel belangrijk. In de eerste ronde kwam ik nog een keer ten val, maar ik raakte er niet door in paniek. In de laatste ronde kon ik het verschil met Aniek maken op de brug en die kloof kon ik volhouden tot de finish. Ik denk dat je als wereldkampioene op alle rondjes moet kunnen winnen. Dit was niet helemaal honderd procent mijn rondje maar ik kon het volhouden." De Brabantse stopte nog niet zo lang geleden met voetbal. "Maar dat lijkt alweer lang geleden. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en denk dat dit een goede beslissing was.''