Van der Poel en Brand naar nationale titel

Van der Poel en Brand naar nationale titel

Mathieu van der Poel (mannen) en Lucinda Brand (vrouwen) hebben in Huijbergen het Nederlands kampioenschap veldrijden gewonnen. Beide kampioenen volgden in West-Brabant zichzelf op als nationaal kampioen. Van der Poel liet in de titelstrijd bij de mannen Lars van der Haar (zilver) en Corné van Kessel (brons) achter zich, Brand kreeg Marianne Vos (tweede) en Maud Kaptheijns (derde) mee op het podium.

 

Brand kende een goede start in Huijbergen, maar moest aanvankelijk Marianne Vos en Denise Betsema in haar buurt dulden. Vos brak als laatste en toen was de renster van Sunweb vertrokken voor haar solo naar het goud. Kaptheijns wist vanuit de achterhoede Betsema te passeren en eiste het brons voor zich op. Lucinda Brand was blij met en trots op haar tweede nationale titel op rij. "Ik was goed vandaag, dat merkte ik al snel. Ik heb het tempo dan ook hoog gehouden en ik kon in een goed en hard ritme omhoog lopen. Initiatief nemen loont hier wel, je kunt hier je concurrentie onder druk zetten. Ondanks de wind, waardoor je jezelf als tweede wel enigszins kon verstoppen. Maar ik was gebaat bij een hard koers. Het is sowieso heel mooi als je een kampioenschap kunt winnen als er zoveel concurrentie is, dit NK is denk ik wel het sterkst bezette kampioenschap op de wereld."


Mathieu van der Poel gaf de concurrentie weinig hoop vandaag. Heel even leek Corné van Kessel te kunnen, maar in de tweede ronde was de Europees kampioen definitief vertrokken. Van Kessel zag ploeggenoot Lars van der Haar nog terugkeren en moest even later toestaan dat de voormalig Europees kampioen bij hem wegreed. De winnnaar was uiteindelijk degene die velen op voorhand voorspeld hadden. Van der Poel zelf wilde van een gelopen race niets weten. "Ik waan me nooit vooraf al zeker van een nationale titel, ook niet als ik de vier edities daarvoor gewonnen heb. Je kunt natuurlijk altijd met pech te maken krijgen en je moet je hoofd erbij houden op een toch lastig rondje, zeker op de gladde stroken in het weiland. Maar gezien het seizoen wist ik natuurlijk wel dat ik een goede kans zou maken. Het is ook wel een soort thuiswedstrijd voor me, ik train hier vaak in de buurt. Ik was ook met de fiets naar het parcours gekomen. Voor mij telt deze nationale titel zeker. Het is al mijn vijfde bij de profs en dat is niet slecht voor een renner van 23 natuurlijk."

 

 

Tijdens de elite-wedstrijd veroverde Ryan Kamp de nationale titel bij de beloften, terwijl bij de beloften-vrouwen Ceylin del Carmen Alvarado naar het goud reed. Pim Ronhaar werd nationaal kampioen bij de junioren. Op zaterdag hadden Leonie Bentveld (nieuweling-meisjes), Joost Brinkman (nieuwelingen), Ben Minkhorst (masters 50+), Maarten Nijland (masters 40+) en Klaas Groenen (amateurs/sportklasse) al de nationale titel in hun categorie behaald. 

1. Mathieu van der Poel, 2. Lars van der Haar, 3. Corné van Kessel, 4. Joris Nieuwenhuis, 5. Stan Godrie, 6. Sieben Wouters, 7. Gosse van der Meer, 8. David van der Poel, 9. Kelvin Bakx, 10. Gert-Jan Bosman

1. Lucinda Brand, 2. Marianne Vos, 3. Maud Kaptheijns, 4. Denise Betsema, 5. Sophie de Boer, 6. Annemarie Worst, 7. Geerte Hoeke, 8. Lizzy Witlox, 9. Monique van de Ree, 10. Veerle Goossens