Dubbel voor Betsema en Van der Poel

Dubbel voor Betsema en Van der Poel

Mathieu van der Poel heeft de wereldbekercross van Koksijde op zijn naam gebracht. Ook in het duinzand bleek de Europees kampioen onnavolgbaar. Ook Denise Betsema reed naar de dubbel.

Een halve ronde bleef het spannend in de duinen van Koksijde maar daarna was het opnieuw showtime voor Van der Poel. De Europese en Nederlandse kampioen soleerde naar zijn dertiende zege van het seizoen en zou uiteindelijk met een voorsprong van 25 seconden finishen. 


"Opzet geslaagd. Nog eens één uur vollebak gaan om op die manier met een goed gevoel op stage te kunnen vertrekken. Dat is gelukt. Heel simpel was het wel niet vandaag. Als je als eerste aan een zandstrook begint zijn alle sporen weg. Dat is frustererend en maakt het lastig.” 

Van der Poel trekt volgende week vrijdag naar het Spaanse Benicassim voor een tussentijdse stage. “Vooral met het oog op duurtrainingen voor het wegprogramma dat ik volgend jaar wil afwerken. Trainingen van zes tot zeven uur zullen er zeker tussenzitten.” Hij maakt zijn rentrée op 15 december in de Scheldecross.

Daarvoor had Denise Betsema bij de vrouwen wereldbekercross van Koksijde gewonnen. De renster uit Texel bleek na haar zege in Wachtebeke op zaterdag opnieuw de sterkste. Achter Nikki Brammeier werd Annemarie Worst derde.

Voor Betsema was het haar eerste wereldbekersucces. De vorige manche in Tabor werd gewonnen door Lucinda Brand.

“De eerste overwinning in de Wereldbeker: bizar, gewoon”, stond de winnares van Koksijde paf van haar prestatie. “Natuurlijk ga je altijd van start met het doel om te winnen. Maar dat het dan ook allemaal gebeurt, dat alles op zijn plek valt. Ik stond vrij ver naar achter aan de start: de derde rij. Maar ik kon goed opschuiven, er zaten enkele afdalingen waar ik goed kon passeren, en zo kon ik aansluiten bij de kopgroep. Toen ik eindelijk op de koppositie kwam, kon ik mijn eigen tempo en mijn eigen lijnen rijden. En zo kon ik wegrijden.”