Vier Europese titels voor oranje in Rosmalen

Vier Europese titels voor oranje in Rosmalen

Het Europees Kampioenschap veldrijden heeft de Nederlandse ploeg vier titels opgeleverd. Mathieu van der Poel (elite-mannen), Annemarie Worst (elite-vrouwen), Ceylin del Carmen Alvarado (beloften-vrouwen) en Pim Ronhaar (junioren) wisten in Rosmalen naar het goud te soleren. Bij zowel de elite- als de beloften-vrouwen was het gehele podium gevuld met Nederlandse vrouwen. Worst werd vergezeld door Marianne Vos (zilver) en seizoensrevelatie Denise Bentsema (brons), Alvarado kreeg Inge van der Heijden (zilver) en Fleur Nagengast (brons) mee op het podium. Bij de beloften was Jens Dekker (negende) de hoogst geklasseerde landgenoot.

 

Bondscoach Gerben de Knegt kon niet anders dan tevreden zijn. "Dit is een heel sterke prestatie. Helemaal uit de lucht vallen, komt het niet. Simpelweg omdat de Nederlanders de afgelopen weken heel sterk aan het seizoen begonnen waren. Maar je moet het op de dag zelf doen. Ik denk dat het parcours zich toch als selectief genoeg bewezen heeft, omdat hier de sterksten in de wedstrijd telkens weg wisten te rijden. Het is niet een ronde die specifiek in ons voordeel was, dat was de vorm. De aanvalslust van onze kampioenen betaalde zich hier uit. Maar er waren meer lichtpunten, zoals de doorbraak van Denise Betsema. Dat de beloften geen medaille wonnen, is in het licht van deze dag geen ramp. En ook daar hebben we goede renners, waarmee we de toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen zien."

 


De dag kende ene absolute apotheose met de winst van Mathieu van der Poel. Wout van Aert startte sterk, maar toen Van der Poel eenmaal aangesloten had, was de Nederlander ook al snel vertrokken dankzij een verschroeiende aanval. De kloof werd langzaam uitgebreid in de ronden daarna. "Als ik het kan, probeer ik natuurlijk zo groot mogelijke voorsprong bijeen te rijden. Als je pech krijgt, is twintig seconden immers niet veel." De start ging nog niet van een leien dakje. "Nee, ik werd in één van de eerste bochten naar buiten geduwd en toen keek ik toch even tegen wat achterstand aan. Toen was het zaak zo snel mogelijk de aansluiting te maken."

 

Annemarie Worst was Van der Poel vooraf gegaan. "Ik was natuurlijk in vorm en hoopte op deze titel. Ik ben de wedstrijd hard blijven maken en op een gegeven moment sloeg ik dan een gat. Toen voelde ik wel dat het erin zat voor me. Het is extra bijzonder dat dit me lukt hier in Nederland, met zoveel publiek. En natuurlijk dat we hier eerste, tweede en derde worden."
 
Ceylin del Carmen Alvarado soleerde ook overtuigend naar de Europese titel beloften-vrouwen. Voor de Rotterdamsewas het goud een lang gekoesterde wens. "Vorig jaar had ik veel pech op de kampioenschappen en nu startte ik ook voor mezelf toch wel als de grote favoriete. Gewoon gezien de uitslagen van het afgelopen seizoen." Pim Ronhaar verraste zichzelf. "De vorm was goed, maar vooraf had ik het idee dat het parcours te snel voor me was. Maar ik kon hier toch het verschil maken. Het lijkt met geweldig om in deze trui te mogen rijden."

Foto: © Sportfoto