Alvarado, Runhart en Kamp naar nationale titel

Alvarado, Runhart en Kamp naar nationale titel

Salvador Alvarado maakte zijn favorietenrol bij de nieuwelingen waar door Nederlands kampioen veldrijden te worden in deze categorie. De crosser van Callant-Doltcini zag Hugo Kars sterk aandringen, maar wist de nationale titel toch in de wacht te slepen. Bij de junioren won Ryan Kamp met overmacht voor Mees Hendrickx en Luke Verburg.

Kars legde  bij de nieuwelingen beslag op de tweede plek, Bailey Groenendaal werd derde. Yannick Runhart greep de titel bij de amateurs/sportklasse.


Alvarado was blij dat hij de favorietenrol kon inlassen. "De druk lag toch een beetje bij mij, mooi dat ik dit kon waarmaken vandaag. De afgelopen weken ging het iets minder, dus ik was heel benieuwd waar ik stond. Met name op de zwaardere stroken kon ik steeds afstand nemen, maar op de verharde stroken kwam hij terug. Maar gelukkig hield ik stand tot het einde. Dit is zeker de mooiste zege van dit seizoen, maar ik hoop ook nog de DVV Trofee op mijn naam te brengen later deze winter."

Yannick Runhart won overtuigend bij de amateurs/sportklasse. De 23-jarige renner uit Apeldoorn - werkzaam voor Shimano - moest even Atse ten Brink voor zich dulden, maar finishte uiteindelijk toch met voorsprong op de renner uit Lichtenvoorde. Roderik Egbrerink veroverde ten koste van Freek de Jong het brons. "De afgelopen weken won ik al mijn nationale crossen, dus ik was wel met ambitie afgereisd naar Surhuisterveen. In de tweede ronde maakte ik twee foutjes, waardoor Atse wat afstand nam. Maar toen ik snel op hem kon inlopen, had ik wel door dat ik hem ook voorbij zou kunnen steken. Ik wil gaan genieten van deze titel. Op de MTB stapte ik ooit over naar de elite nadat ik kampioen werd in de sportklasse. Nu ben ik van plan te gaan genieten van het rijden in deze trui. Of ik ooit naar de elite overstap? Nationaal is het niveau misschien niet zo hoog, maar als ik tegen Mathieu van der Poel ga rijden, word ik voortijdig uit de wedstrijd gehaald. Dat niveauverschil is natuurlijk enorm."

Ryan Kamp maakte zijn favorietenrol waar bij de junioren. "Na een wat mindere start - ik schoot uit mijn pedaal in de start - kon ik snel opschuiven. Ik zag dat Pim Ronhaar niet in mijn wiel zat en ben vol doorgetrokken. Van achteren kwam Mees Hendrikx opzetten, maar ik wist mijn voorsprong te behouden. Ik ben blij dat ik mijn favorietenrol kon waarmaken. Vorig jaar was ik als eerstejaars junior tweede op het NK en was ik teleurgesteld dat ik niet won. Het moest nu gewoon de zege worden om hier tevreden het NK te verlaten. Ik hoop deze vorm door te trekken richting het wereldkampioenschap. Het zou mooi zijn als ik de beste van de wereld kan worden, ik ga er mijn best voor doen, maar het is mooi dat ik alvast de beste van Nederland ben."

Amateurs/sportklasse: 1. Yannick Runhart, 2. Atse ten Brinke, 3. Roderik Egberink, 4. Freek de Jong, 5.  Klaas Groenen, 6. Raymond van de Kruisweg, 7. Dennis van de Kruisweg, 8. Bart de Veer, 9. Bas de Bruim, 10. Jan Metselaar

Nieuwelingen: 1. Salvador Alvarado, 2. Hugo Kars, 3. Bailey Groenendaal, 4. Joppe de Heij, 5. Tibor del Grosso, 7. Mike Schuch, 8. Frans Ledoux, 9. Steijn Willemsen, 10. Matyas Kopecky

Junioren: 1. Ryan Kamp, 2. Mees Handrikx, 3. Luke Verburg, 4. Noah Vreeswijk, 5. Bart Artz, 6. Pim Ronhaar, 7. Bodi del Grosso, 8. Milan Ziemerink, 9. Rick Pluimers, 10. Wesley Damiaans