Lucinda Brand wint titel in het veld

Lucinda Brand wint titel in het veld

Lucinda Brand is in Surhuisterveen Nederlands kampioene veldrijden geworden. De renster van Sunweb veroverde haar eerste crosstitel, wel was de Zuid-Hollandse al twee keer Nederlands kampioene op de weg.

Brand reed vroeg in de wedstrijd weg van de concurrentie. Daarachter reden Maud Kaptheijns en Annemarie Worst langs samen, maar de voormalig wereldkampioene vrouwen -23 moest - mede door kettingproblemen - Kaptheijns laten gaan. Die pakte het zilver, Worst - nog even bedreigd vanuit het achterveld door Hoeke en De Jong - herpakte zich en veroverde het brons.


Brand trof in Surhuisterveen een rondje dat haar goed lag. "Natuurlijk vindt men dat snel omdat het niet heel technisch is en er veel rechte stukken - deels over verharde wegen - inzitten. Maar ik denk dat ik als veldrijdster al zoveel stappen gemaakt heb, dat ik ook op andere parcoursen had kunnen winnen. Maar iedereen komt rondjes tegen die haar beter liggen en dit was zeker niet in mijn nadeel."

Brand had meer spanning verwacht. "Ik had zelfs nog met mijn broer in de post overlegd over het wisselen in de laatste ronde naar hardere banden voor het geval er gesprint moest worden. Vooraf was ik best zenuwachtig, ik hield rekening met Maud Kaptheijns en was benieuwd naar Thalita de Jong en zelfs naar Anna van der Breggen, omdat ik daar helemaal nog niet tegen gereden had. Maar ik reed in de beginfase eigenlijk direct weg. Ik had het wiel van Maud Kapthijns die altijd snel start, maar toen hield ze wat in. Ik wilde hard door die modder en ben doorgetrokken. Een val wierp me even iets terug, maar ik kon toch weer afstand nemen van de anderen." Het is een titel die telt voor de renster van Sunweb.

"Ik denk dat een nationale veldrittitel wel net zo telt als een titel op de weg ondertussen, gezien de sterke concurrentie en het algehele niveau."

Foto: © Sportfoto

1. Lucinda Brand, 2. Maud Kaptheijns, 3. Annemarie Worst, 4. Geerte Hoeke, 5. Thalita de Jong, 6. Anna van der Breggen, 7. Denise Betsema, 8. Bianca van den Hoek, 9. Lizzy Witlox, 10. Veerle Goossens