Van der Poel naar Europese titel

Van der Poel naar Europese titel

Het Europees Kampioenschap veldrijden voor de elite is zeer voorspoedig verlopen voor de Nederlandse ploeg. Mathieu van der Poel maakte zijn favorietenrol waar en soleerde naar zijn eerste Europese proftitel bij de mannen. Achter hem maakte Lars van der Haar het succes compleet door zilver op te eisen. Bij de elite-vrouwen was er een medaille van dezelfde kleur voor Lucinda Brand.

 

Van der Poel kwam als favoriet en verliet het parcours in Tabor als de nieuwe Europees kampioen. Op het parcours waar hij begin 2015 wereldkampioen werd, behaalde hij nu een nieuwe hoofdprijs. “Deze titel plaats ik vlak onder het wereldkampioenschap en is me veel waard. Ik trof hier bovendien een parcours dat me ligt. Ik ben graag in Tabor en vind er ook een parcours op mijn maat. Ik wist dat ik op de balken kon toeslaan en toen was het een kwestie van tempo houden en geen fouten maken voor mij. “ Lars van der Haar was uiteindelijk tevreden met zilver. "Ook ik rijd graag in Tabor, maar Mathieu stak er op dit parcours vandaag opnieuw bovenuit. Ik kan leven met een tweede plaats na een eerlijke koers en dat was het vandaag." 

 


Bij de vrouwen verloor Lucinda Brand in de sprint nipt van de Belgische wereldkampioene Sanne Cant. Daar was de Zuid-Hollandse ronduit teleurgesteld over. “Ik was hier gekomen voor de titel, had er honderd procent naar toe geleefd. Het was toch een realistisch doel ook. Maar hoe ik ook probeerde haar af te schudden, Sanne Cant kraakte niet. En als ik een kloof sloeg, wist ze in de technische stukken en de bochten de kloof te dichten. In de sprint zaten we allebei kapot, maar Sanne bleek vandaag net te sterk voor me."

 

Bondscoach Gerben de Knegt kon na afloop van de wedstrijd voor elite-mannen een tevreden balans opmaken. "Over de hele breedte van onze prestaties ben ik tevreden. We streden - zoals verwacht - in alle categorieën om de prijzen mee. Met wat meer geluk hadden we ook bij de junioren en de beloften-vrouwen medailles gehaald, maar daar braken valpartijen ons op. Bij de mannen kon de uitslag natuurlijk nauwelijks beter. Mathieu van der Poel maakt hier zijn favorietenrol helemaal waar en ook Lars van der Haar heeft sterk gereden. Mathieu was net als Maud Kaptheijns gezien het seizoen een favoriet, maar de knie van Maud speelde helaas iets te veel op om hier de lijn van de afgelopen weken door te trekken. Maar de zilveren medaille van Lucinda Brand bij de elite-vrouwen is zeker ook iets om tevreden over te zijn. Het is zo reëel beschouwd een wegwielrenster die ook goed kan crossen. En zij verslaat hier wel bijna de wereldkampioene. Maar het zijn ook de vele top 10-plaatsen in de vijf uitslagen die laten zien dat we in de breedte heel sterk gepresteerd hebben."