Nederlandse jongeren verlaten EK Veldrijden met brons

Nederlandse jongeren verlaten EK Veldrijden met brons

Op het Europees Kampioenschap veldrijden in Tabor streden de junioren, de beloften-vrouwen en de beloften-mannen tot de allerlaatste ronde voor de prijzen mee.  In de laatste categorie was Sieben Wouters uiteindelijk als enige in staat om een (bronzen medaille) te behalen.

 

Wouters – die ook op het WK in Bieles al op het podium stond – wist zich met succes tussen de absolute favorieten te mengen in Tabor. De Brabander zag vanaf de eerste ronde een omvangrijke kopgroep uitdunnen en behaalde uiteindelijk het brons achter wereldkampioen Eli Iserbyt en de Brit Thomas Pidcock. “Daar kan ik zeker mee leven. Ik had naar dit kampioenschap toe geleefd en er de Koppenbergcross van afgelopen woensdag voor laten schieten. Uiteindelijk wint hier een renner die ook bij de elite met de besten kan wedijveren, de twee voor me waren net te sterk. Ik maakte me daarom op voor de sprint voor de derde plek, maar de Fransman voor me viel. Gelukkig kon ik erlangs komen en kon ik dit EK met een medaille verlaten.”

 


Bij de junioren lukte het ’s morgens net niet eremetaal te veroveren. Ryan Kamp en Pim Ronhaar maakten lang deel uit van een kopgroep van vier. In de laatste ronde was brons het hoogst haalbare, maar de Brit Tulett vond de aansluiting bij de Nederlanders en liet ze ook ter plekke. Teleurgesteld werden Ryan Kamp – die nog gevallen was bij het ingaan van de slotronde - vierde en Pim Ronhaar vijfde. Kamp weet zijn vierde plek vooral aan een val op weg naar de finish in de voorlaatste ronde. "Tot dat moment had ik het idee dat ik de sterkste in koers was en dat ik de kloof kon dichten op de twee vooraan. Maar die val en het feit dat Tulett juist sterk kwam opzetten, was achteraf niet goed voor de moraal. Voor mij is het nu kwestie van deze teleurstelling verbijten, want ik had goede hoop op succes hier. En dan de knop omzetten richting de andere crossen en het volgende hoofddoel: het NK."

 

Hetzelfde scenario herhaalde zich bij de beloften-vrouwen. Ook hier was een kwartet vooruit met twee Nederlandse vertegenwoordigers. Ceylin del Carmen Alvarado en Yara Kastelijn zagen eerst de Belgische Verdonschot aansluiten en verloren vervolgens de aansluiting. Alvarado viel terwijl ze in tweede positie reed en kon de eersten niet meer bijbenen. Ze werd uiteindelijk vierde, voor een moe gestreden Kaptheijns was de vijfde plek het hoogst haalbare.  Alvarado was in tranen na afloop. "Er had echt meer ingezeten. Ik voelde me goed en kon me goed handhaven voorin de wedstrijd. Tot die val. Ik wilde de kloof met Teocchi dichten, nadat Verdonschot een gat liet vallen. Maar ik schoof onderuit. Daarna kon ik niet meer na ze toe rijden. Ik baal hier enorm van. Een medaille was mogelijk en nu heb ik niets."