ZZPR.nl-HanClean-Orange Babies zet in op opleiding

ZZPR.nl-HanClean-Orange Babies zet in op opleiding

ZZPR.nl-HanClean-Orange Babies gaat met twaalf renners het veldritseizoen 2017-2018 in. De ploeg van manager Frank Groenendaal zet verder in op opleiding van crosstalent door onderdak te bieden aan elf renners in de categorieen beloften en junioren (m/v).

Patrick van Leeuwen is de enige routinier in het team en zal als klankbord voor zijn jonge ploeggenoten gaan fungeren. De ploeg is in vergelijking met vorig jaar versterkt met Bodi del Grosso, Noah Vreeswijk (junior), Julia Boschker (belofte-vrouw), Femke Gerritse (junior-vrouw) en Luca Vreeswijk (beloften). Verder zal de ploeg bestaan uit Inge van der Heijden, Maaike de Heij (beloften-vrouwen), Koen van Helvoirt (beloften), Bart Artz, Bart Hazekamp en Ryan Kamp (junioren). Belofte Yannick Vrielink vertrok bij de ploeg vanwege ambities op de weg.

Eerste successen

De Nederlandse crossformatie was afgelopen weken al goed voor de eerste successen. In Dordrecht won Inge van der Heijden voor Julia Boschker, in Slany was Van der Heijden donderdag tweede. Kamp en Hazekamp stonden bij de junioren als eerste en tweede op het podium in Dordrecht. "We zijn een ambitieus team en zullen inzetten op sterke prestaties in de wereldbekers, de Nederlandse kampioenschappen in Surhuisterveen, de Europese Kampioenschappen in Tabor en vooral het wereldkampioenschap in Valkenburg. Die ambities komen voort uit de renners zelf, wij verwachten in principe vooral een maximale inzet van onze coureurs, dan komen de resultaten vanzelf" zegt Frank Groenendaal twee dagen voordat in Gieten de eerste belangrijke Nederlandse cross op het programma staat voor zijn volledige ploeg. "Maar renners krijgen bij ons wel de kans om te groeien. In principe kunnen wij hen bij voldoende inzet garanderen dat zij twee juniorenjaren en twee seizoenen bij de beloften bij de ploeg kunnen blijven om door te groeien naar de top. Sinds het Rabobank Development Team gestopt is, zijn wij hét Nederlandse opleidingsteam. We willen verantwoord omgaan met die rol en renners dus alle gelegenheid geven om zich in een deskundige, rustige en prettige omgeving verder te ontwikkelen."


Fundament onder crosstalent

Groenendaal vindt het belagrijk dat er in Nederland een alternatief bestaat voor de vele Belgische crossteams, waar het verloop soms groot is. "We hebben in Nederland momenteel een aantal sterke toppers bij de profs (mannen en vrouwen), maar er moet wel gezorgd worden dat er ook onder de toekomst een stevig fundament met Nederlands talent komt te liggen. Die fundering willen wij bieden." Er is ook een intensieve samenwerking met het veldritteam Destil-ZZPR.nl, waar oudere beloften en elite-renners naar door kunnen stromen. Voor dit team komen Twan van den Brand, Thijs van Amerongen (elite) en Maik van der Heijden (beloften) uit. De laatste doorliep bij ZZPR.nl-HanClean-Orange Babies een deel van zijn opleiding. Bij de vrouwen is er een samenwerking met de rensters van Parkhotel Valkenburg-Destil. Greonendaal: "Daarmee kunnen we jonge crossers ook een toekomstperspectief bieden op het moment dat zij het niveau gehaald hebben waarop zij klaar zijn om meer professioneel met hun sport verder te gaan."