Van der Poel wint overtuigend in Iowa

Van der Poel wint overtuigend in Iowa

Mathieu van der Poel heeft overtuigend de eerste WB-zege in Iowa op zijn naam gebracht. Daarmee was de Nederlands kampioen al aan zijn tweede zege van het seizoen toe. De renner van Beobank-Corendon reed al in de openingsronde weg bij de anderen en verdedigde een wedstrijd lang een voorsprong van tussen de 20 en 30 seconden. Rivaal Wout van Aert werd veertiende.

Lars van der Haar werd vijfde in de Verenigde Staten.

“Goed starten was de bedoeling, maar dat ik zo snel alleen zou zitten had ik niet verwacht”, vertelde Van der Poel, die handig gebruik maakte van een gaatje dat ploegmaat Tom liet vallen. “En die voorsprong wilde ik niet zomaar weggeven. Het leek misschien makkelijk, maar ik heb wel afgezien. De warmte was mijn grootste tegenstander. In het begin viel het mee omdat ik met een koelvest naar de start reed, maar het werd ronde na ronde warmer.”


Ook van materiaalpech bleef de nationaal kampioen niet gespaard. “Ik reed een halve ronde met een kapot versnellingsapparaat rond. Dat kostte krachten. En echt gas terugnemen was overigens moeilijk op dit rondje. Op die klimmetjes moet je gewoon voluit gaan. Volgende week in Waterloo ga ik voor drie op drie. De conditie is in ieder geval dik in orde."

Sophie de Boer is in de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen net naast het podium geëindigd. De Enschedese werd vierde. Maud Kaptheijns was vijfde in de door Katerina Nash gewonnen wedstrijd.