Van der Poel wint zilver op EK Veldrijden

Van der Poel wint zilver op EK Veldrijden

Mathieu van der Poel heeft zilver gewonnen op het Europees Kampioenschap veldrijden in Pont-Château. De Brabander won de sprint van een omvangrijke groep achter de solo weg gereden Belg Toon Aerts.

Mathieu van der Poel had dit scenario voorspeld. "Ik wist dat er iemand weg zou rijden. Het was goed dat Twan van den Brand het tempo lange tijd hoog hield, maar toen er uiteindelijk een Belg weg reed had er eigenlijk iemand anders van ons mee moeten zitten. Ze zullen de benen niet gehad hebben, denk ik. Het had geen zin om de kloof dicht te rijden met twee of drie Belgen in mijn wiel, dan win ik ook niet Op een gegeven moment heb ik me gericht op het zilver. Dat ik die sprint won, gaf me toch nog wat voldoening aan het einde van de rit. Het bevestigt dat mijn benen goed zijn. Natuurlijk had ik graag willen winnen hier, maar het liep anders. Het parcours was te snel om echte verschillen te maken. En als dat lukte, werkte er niemand mee. Dat alles in ogenschouw genomen, heb ik wel vrede met zilver."

 


Uittredend kampioen Lars van der Haar werd zevende, Corné van Kessel tiende. Lars van der Haar was niet tevreden na afloop.  "Het was geen parcours om echt verschillen te maken en je kon verwachten dat er iemand de ruimte zou krijgen. Ik had aanvankelijk niet eens door dat het Aerts was die een kloof had geslagen. Ik richtte me op een gegeven moment op de sprint, met een podiumplaats had ik goed kunnen leven. Ik probeerde met Mathieu van der Poel op te schuiven en bleef lang zitten. Maar waar het Mathieu wel lukte om naar voren te rijden, bleef ik te ver van achteren, ik kwam er gewoon niet langs in die grote groep. Ik reken het mezelf aan dat ik hier niet een betere positie behaal. Maar de vorm is goed en het komt er vast één van de volgende weken uit."

Twan van den Brand reed een sterk EK bij de elite-mannen, was veel in beeld en eindigde uiteindelijk als twaalfde. ‘ Er had misschien nog wat meer ingezeten, top 10 was mooi geweest, maar ik miste de aansluiting toen een groep op het laatst nog wat afstand nam. Ik had net daarvoor gas gegeven voor de ploeg, dat was ook de bedoeling. We zouden als team rijden en ik heb  daarom tempo gemaakt om de boel uit te dunnen. Toen het Mathieu van der Poel niet lukte om met een groepje weg te rijden, ben ik op kop gaan rijden om te zorgen voor enige schifting. Ik ben blij met mijn optreden op dit EK , ik heb laten zien dat ik niet voor niets geselecteerd ben en hoop de goede vorm de komende tijd in klasseringen om te zetten.” 

1. Toon Aerts (Bel), 2. Mathieu van der Poel (Ned), 3. Wout van Aert (Bel), 4. Clément Venturini (Fra), 5. Jens Adams (Bel), 6. Kevin Pauwels (Bel), 7. Lars van der Haar (Ned), 8. Marcel Wildhaber (Zwi), 9. Steve Chainel (Fra), 10. COrné van Kessel (Ned), 11. David van der Poel, 12. Twan van den Brand. DNF: Stan Godrie en Thijs van Amerongen