Zilver en brons op EK Beloften

Zilver en brons op EK Beloften

Joris Nieuwenhuis is tweede geworden op het Europees Kampioenschap veldrijden voor beloften. De Achterhoeker moest in de sprint van een eerste groep Quinten Hermans voor laten gaan. Sieben Wouters eindigde op de derde plaats.

Jens Dekker eindigde met een elfde plek net naast de top tien. De twee man op het podium hadden vrede met hun positie. "Natuurlijk baal je dat je er dicht bij zit en net naast die trui grijpt, maar aan de andere kant was het een heel lastige wedstrijd. Het was snel en de groep was groot, waardoor je steeds moest knokken voor je positie. In de slotronde sloeg ik nog een kleine kloof bij de trappen, maar ik durfde niet door te zetten. Er waren nog te veel mannen om de kloof te dichten en dan had ik waarschijnlijk overal naast gegrepen. Ik gokte op de sprint en die ging eigenlijk beter dan verwacht, maar Quinten Hermans was sneller."


Nieuwenhuis finishte in de zes crossen van dit seizoen telkens bij de eerste twee. "Vorig jaar startte ik met hoge verwachtingen, maar was mijn seizoen wisselvallig. Nu had ik geen concrete verwachtingen en loopt het eigenlijk heel goed. Het komt er nu toch uit dit seizoen."

Sieben Wouters wist na zijn nationale titel in Hellendoorn van vorige winter opnieuw te stunten met brons op het EK. "Het was een vreemde en vooral snelle wedstrijd. Ik voelde me goed en kon me steeds van voren handhaven. Natuurlijk hoop je dan naar de winst te sprinten, maar het werd een derde plek. Dat is eigenlijk ook prima."

Jens Dekker kampte na afloop met gemengde gevoelens. De Europees en wereldkampioen van vorige winter bij de junioren mikte op de top 10, maar greep daar net naast. "Ik had een leegloper vanuit het vertrek, moest de post in  en moest een kloof van 35 seconden dichten. Een paar ronden voor het einde had ik de eerste groep in het vizier en uiteindelijk maak ik ook de aansluiting. Ik reed direct door naar voren, maar ik had mijn meeste krachten wel verspeeld." Dekker pakte wel weer nuttige UCI-punten waarmee hij een betere startplek hoopt te krijgen. "Ik start nu ver van achteren en dat maakt wel degelijk een verschil."

1. Quinten Hermans (Bel), 2. Joris Nieuwenhuis (Ned), 3. Sieben Wouters (Ned), 4. Clement Russo (Fra), 5. Thomas Bonnet (Fra), 6. Gioele Bertolini (Ita), 7. Eddy Fine (Fra), 8. Lucas Dubeau (Fra), 9. Thijs Aerts (Bel), 10. Eli Iserbyt (Bel), 11. Jens Dekker (Ned), 14. Gosse van der Meer (Ned), 19. Maik van der Heijden (Ned), 26. Kelvin Bakx (Ned)