Van der Heijden is vijfde op EK Veldrijden

Van der Heijden is vijfde op EK Veldrijden

De Europese titel in het veld bij de beloften-vrouwen op het EK in Pont-Château  is voor de Italiaanse Chiara Teocchi. Beste Nederlandse werd Inge van der Heijden, die vijfde eindigde. Ook Manon Bakker eindigde bij de beste tien: zij werd tiende.

Voor Van der Heijden was de vijfde plaats een welkome verrassing. "Ik had vooraf ingezet op de top tien, Mijn start was eigenlijk helemaal niet zo geweldig, het ging eigenlijk in het begin te hard voor mij. Maar ik kwam steeds verder van voren te rijden en met enige moeite aanhaken bij een groep die om de derde plaats reed. In principe was ik tevreden met een plek bij de eerste acht, maar ik gooide me er nog tussen bij de laatste bocht, waar ik als eerste van mijn groepje weg was. Er waren er toen nog twee weg gereden en uiteindelijk word ik vijfde. Daar ben ik heel tevreden mee."


 De renster van ZZPR.nl-HanClean Orange Babies vond het parcours zwaarder dan gedacht. "Het is wel heel snel, met veel lange afdalingen ook, maar het omhoog rijden kruipt op een gegeven moment toch in je benen."

Manon Bakker werd tiende en voldeed daarmee precies aan haar doelstelling. "Ik was niet goed weg, maar haalde steeds meer rensters in.  Ik was op een gegeven moment eerste Nederlandse, dat was alvast een goed teken. Toen ik in de groep voor de derde plek kwam te rijden met Inge van der Heijden probeerde ik haar van voren af te zetten, ik heb nu eenmaal geen sprint in de benen. De groep was nog erg groot op het laatste en veel meer dan de tiende plek zat er volgens mij niet in. Ik ben er wel tevreden mee in ieder geval."

Aanvankeliijk leek Annemarie Worst hoge ogen te gooien op dit Europees Kampioenschap. Maar de Nunspeetse kwam ten val in de tweede ronde en moest gedesillusioneerd afstappen. "Eerst had ik al een probleem met mijn ketting, maar kon ik nog helemaal naar voren rijden. Voor mij viel opeens een renster en die kon ik niet meer ontwijken. Ik kwam met mijn rechteronderbeen vast te zitten en daar had ik direct veel last van. Iedereen reed me voorbij en toen was het over. Jammer, want in Valkenburg was ik nog zo hoog geeindigd tussen de elite-vrouwen en ook hier ging het goed. Tot het noodlot toe sloeg."

Foto: © Sportfoto

1. Chiaria Teocchini (Ita), 2. Helene CLauzel (Fra), 3. Jana Czeczinkarova (Tsj), 4. Sara Casasola (Ita), 5. Inge van der Heijden (Ned), 6. Nicole Koller (Zwi), 7. Laura Verdonschot (Bel), 8. Lara Krahemann (Zwi), 9. Ida Jansson (Zwe), 10. Manon Bakker (Ned), 18. Yara Kastelijn (Ned). DNF: Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst