Van der Poel en De Jong imponeren in Cauberg Cyclo-Cross

Van der Poel en De Jong imponeren in Cauberg Cyclo-Cross

Mathieu van der Poel en Thalita de Jong hebben zondag in Valkenburg de Cauberg Cyclo-cross op hun naam gebracht. Op het parcours waarop in 2018 het wereldkampioenschap veldrijden wordt verreden, soleerden de twee Nederlandse crosssterren naar de meet en wonnen zo de derde manche van de Telenet Cyclo-Cross World Cup. 

Mathieu van der Poel boekte in Valkenburg zijn eerste zege, de afgelopen jaren was het steeds Lars van der Haar die victorie kraaide. Nederlands kampioen Van der Poel  liet Wout van Aert (tweede) en Michael Vanthourenhout (derde) achter zich. Van der Poel reed na driekwart wedstrijd weg uit een groep met favorieten en hield met zijn solo stand tot op de streep. Wout van Aert kwam in de achtervolging nog flink opzetten, maar door een schuiver en kettingproblemen werd het geen echt duel meer. Van der Poel werd vanuit het vertrek onder druk gezet. "Ik wilde eigenlijk niet te hard starten, als gevolg van mijn val op zaterdag had ik wat last van mijn rug. Maar Wout van Aert gaf me geen keuze, hij was direct vertrokken en ik kon het me niet veroorloven om te lang te gaan wachten. Toen ik de aansluiting had gemaakt, heb ik even de tijd genomen om te herstellen. In de laatste drie ronden wilde ik de wedstrijden selectiever maken en toen sloeg ik snel een kloof. Wout en ik zijn enorm aan elkaar gewaagd momenteel, het zijn de details en de foutjes die het verschil maken." 


De Jong solo
De Jong won niet alleen voor het eerst in de Cauberg Cyclo-Cross, de Brabantse reed zelfs voor het eerst mee in Valkenburg. De wereldkampioene reed in de voorlaatste ronde weg bij haar laatst overgebleven tegenstandster Sophie de Boer en soleerde naar de zege in Valkenburg. Achter De Boer werd Europees kampioene Sanne Cant derde. De Boer nam de leiding in de wereldbeker over van Katherine Compton dankzij haar podiumplaats in Limburg. De Jong kreeg de zege bepaald niet cadeau. " Sophie was technisch beter, maar ik merkte dat ik telkens op de rechte stukken kon versnellen. Ik bleef druk zetten en in de voorlaatste ronde kon ik dan toch een kloof slaan. Heel mooi om hier een wereldbekercross te kunnen winnen, ook nog in eigen land. Deze vorm trek ik graag door naar het EK en de Koppenbergcross, daarna neem ik wat gas terug en bouw ik op richting het WK in Luxemburg. Richting het WK in 2018 - in Valkenburg - is het een opsteker dat ik hier zo goed uit de voeten kan."