Maud Kaptheijns krijgt toch Europese titel

Maud Kaptheijns krijgt toch Europese titel

De Europese wielerbond UEC heeft laten weten dat de Europese titel veldrijden 2015/2016 in de categorie vrouwen -23 is toe gekend aan de Nederlandse Maud Kaptheijns.

De Brabantse won aanvankelijk zilver op de Europese titelstrijd in Huijbergen achter Femke van den Driessche. Omdat deze Belgische veldrijdster later die winter op mechanische fraude werd betrapt, zijn haar uitslagen vanaf 11 oktober 2015 geschrapt, waaronder het resultaat van het bewuste EK. Hierdoor is Maud Kaptheijns tot Europees kampioene uitgeroepen. Omdat de uitslag verder ook is aangepast, zijn ook de volgende klasseringen nu officieel geworden: Esmee Oosterman is vijfde geworden, Yara Kastelijn zesde en Lizzy Witlox tiende.


Kaptheijns is blij dat er een einde is gekomen aan de onduidelijkheid die ontstond na het vast stellen van de technische fraude door Van den Driessche. "Natuurlijk hebben veel mensen mij al gefeliciteerd en gezegd dat ik de eigenlijke kampioene ben, maar een dergelijk bevestigend bericht kan toch het best van de Europese bond komen. Daarmee is het officieel geworden. Ik ben trots op het behalen van de Europese titel, ik beschouw dat als het hoogtepunt van mijn loopbaan tot nog toe. Dit is een prijs die voor altijd achter mijn naam blijft staan en waar ik later met trots op terug kan kijken."

Ook de toenmalige bondscoach veldrijden Johan Lammerts is blij dat de titel Kaptheijns uiteindelijk toch is toe bedeeld. "Het moment van het kunnen vieren van de winst in het Europees Kampioenschap op de wedstrijddag zelf is weg voor Maud, dat kunnen we niet meer terug draaien. Het Wilhelmus is daar niet voor haar gespeeld. Maar ik vind dat zij deze titel verdiend heeft, gezien het feit dat ze de vorige winter ook echt de sterkste was in deze categorie. Daarom is het mooi dat na het schrappen van de uitslagen van Femke van den Driessche, Maud nu daadwerkelijk de titel krijgt die haar toe komt."

Dankzij de gewijzigde uitslag heeft Nederland op het afgelopen Europees Kampioenschap drie Europese titels behaald. Jens Dekker (junioren) en Lars van der Haar (elite) werden in Huijbergen al tot Europees kampioen gekroond.

Foto: © Sportfoto