Van der Haar moet alleen voor Van Aert buigen

Van der Haar moet alleen voor Van Aert buigen

De Nederlandse wielerploeg heeft het wereldkampioenschap in Heusden-Zolder op de zondag afgesloten met een zilveren medaille in de elite-wedstrijd voor Lars van der Haar. De Europees kampioen leek halverwege de wedstrijd op weg naar een stunt, maar zag Wout van Aert in de voorlaatste ronde aansluiten.

In de slotomloop wist de Belg een kleine kloof te slaan en bleef voor Van der Haar het zilver over. Daarmee veroverde Nederland in totaal vier medailles, op zaterdag waren er immers al wereldtitels voor Jens Dekker (junioren) en Thalita de Jong (vrouwen) en brons voor Maud Kaptheijns (vrouwen -23).

 


Van der Haar toonde zich na afloop een sportief verliezer.  “Ik word verslagen door iemand die deze winter al meer dan vijftien crossen heeft gewonnen en die vandaag heel sterk was. Toen ik alleen weg was, ben ik uiteraard vol voor mijn kans gegaan. Op het moment dat ik hoorde dat Wout de kloof aan het dichten was, heb ik iets gas terug genomen en een schone fiets gepakt. Ik gaf de hoop op de titel zeker nog niet op en denk dat ik hem tot het allerlaatst goed partij heb geboden. De enige fout die ik gemaakt heb, is dat mijn ketting niet op mijn binnen- maar op mijn buitenblad lag op de laatste helling, daardoor kon ik niet direct reageren op zijn aanval. Maar het is natuurlijk de vraag of zoiets je de wereldtitel kost. Ik stond er op het goede moment, reed een sterk kampioenschap, maar kom uiteindelijk net te kort.” Mathieu van der Poel leek nog even op weg naar brons, maar werd uiteindelijk vijfde. Daarmee eindigde hij één plek voor broer David.

In de beloften wedstrijd konden de Nederlanders zich uiteindelijk niet in de strijd om de medailles mengen. Martijn Budding was op de achtste plaats de beste landgenoot in de uitslag, Nederlands kampioen Sieben Wouters eindigde als negende. De Nederlanders misten aanvankelijk hun start, maar Joris Nieuwenhuis, Martijn Budding en Sieben Wouters wisten de aansluiting weer te maken. Nederlands kampioen Wouters greep zelfs brutaal de leiding, maar sloeg onderuit en zag toen anderen het initiatief overnemen. Budding had tot het laatst uitzicht op meer, maar kon uiteindelijk leven met zijn klassering . "Ik had na de start te kampen met een overslaande ketting en moest daardoor steeds opnieuw gaten dicht rijden. Daar heb ik achteraf te veel met mijn krachten moeten smijten, maar dat in het achterhoofd houdend ben ik tevreden met mijn wedstrijd en mijn uitslag."

Bondscoach Johan Lammerts maakte een tevreden eindbalans op. “Het was voor ons een goed kampioenschap, al hoop je natuurlijk dat Mathieu van der Poel of Lars van der Haar ook bij de mannen de titel weet te grijpen. Maar het blijft sport. Ook al was Mathieu de afgelopen weken nog zo goed, een vanzelfsprekendheid is het dan niet dat hij ook deze wedstrijd wint. Lars van der Haar maakte vandaag een zeer sterke indruk, maar stuitte op iemand die uiteindelijk sterker was. Dat is de verdienste van Wout van Aert. Maar al met al hebben we sterk gepresteerd op dit kampioenschap in Heusden-Zolder.”