De Jong en Dekker wereldkampioen in Zolder

De Jong en Dekker wereldkampioen in Zolder

De Nederlandse veldritequipe kon na de eerste dag een tevreden tussenbalans opmaken op het wereldkampioenschap veldrijden in Heusden-Zolder. Thalita de Jong werd in de middag wereldkampioene bij de elite-vrouwen en Jens Dekker greep die ochtend ook al de regenboogtrui bij de junioren. Met ook nog eens een bronzen medaille van Maud Kaptheijns bij de beloften-vrouwen scoorde de ploeg van bondscoach Johan Lammerts in alle gestarte categorieën op de zaterdag van het WK.

 


 

De Jong maakte op haar tweede wereldkampioenschap in het veld – twee jaar geleden werd ze achtste op het WK in Hoogerheide – indruk met een sterke finale na een lange inhaalrace. De Brabantse was niet goed gestart, maar wist per ronde verder naar voren te rijden. In de slotronde sloot De Jong aan bij vier koploopsters, waaronder ook haar landgenote Sophie de Boer. “Toen ik ze zag rijden op de asfaltstrook bij de laatste passage van de finish, ging ik geloven in mijn kansen om echt voor de medailles mee te doen. Toen ik aansloot, nam ik de kop en ben ik een keer vol doorgetrokken. Als je dan een kloof slaat, dan moet je niet meer twijfelen. Ik startte best met vertrouwen, maar met deze wereldtitel verras ik mezelf toch enigszins. Ik wil de komende winter meer in het veld gaan rijden en deze trui laten zien aan het publiek.”

Op zaterdagmorgen had Jens Dekker uit het Drentse Fluitenberg al het goede voorbeeld gegeven door sterk naar de wereldtitel bij de junioren te soleren. Hij reed vrijwel vanaf het allereerste begin van zijn wedstrijd op kop. “ Het parcours leek voor geen meter op de ronde die we deze week getraind hadden, door de regen was het veel zwaarder geworden, maar dat ligt me juist alleen maar beter. In een seizoen waarin ik ook al de Europese en Nederlandse titel gewonnen heb en winnaar werd van het wereldbekerklassement, is het de kers op de taart dat ik nu ook deze hoofdprijs heb veroverd. Mijn winter is daarmee volledig geslaagd, al hoop ik ook de komende weken nog te winnen in deze trui.”

Bij de beloften-vrouwen – waar de Britse Evie Richard verraste met de winst in haar eerste internationale cross – werd Maud Kapthijns derde. “Vooraf werd ik tot de favorieten voor de titel gerekend, maar als je op het eindpodium keek, was ik van die vooraf genoemde rensters eigenlijk de enige die een medaille haalde. De Britse was veruit de sterkste en een verdiende kampioene. Ik heb mijn eigen wedstrijd gereden en koos voor een wat behoedzame start, omdat de regen en wind dit WK loodzwaar maakten. Brons was vandaag het maximale wat erin zat. Ik heb nu op alle kampioenschappen waar ik startte een medaille behaald, ik ben tevreden” constateerde de Brabantse, die ook al tweede was op het EK voor beloften-vrouwen en brons won op het NK voor elite-vrouwen.

Bondscoach Johan Lammerts kon tevreden zijn na afloop van de eerste dag van het WK. “We hebben met drie medailles onze doelstelling al gehaald, al willen we natuurlijk bij de elite-mannen ook om de titel mee strijden. Het goud van Jens is niet verrassend te noemen gezien het seizoen, de regenboogtrui van Thalita kon je vooraf niet met dezelfde zekerheid voorspellen. Hoewel ze zeker kansrijk was op dit parcours. Van beiden is knap dat ze het waarmaken op de dag van het kampioenschap. Ook Maud mag tevreden zijn met een medaille.”