Budding en Weerink winnen in Hellendoorn

Budding en Weerink winnen in Hellendoorn

Martijn Budding heeft de nationale cross van Hellendoorn gewonnen bij de elite/beloften. Op het parcours waar op 9 en 10 januari het Nederlands Kampioenschap wordt verreden, stond er geen maat op de belofte van het Rabobank Development Team.

Budding reed in de slotronde direct weg van ploeggenoot Joris Nieuwenhuis, die in de slotronden nog voorbij werd gestoken door Sieben Wouters. Daarmee was het gehele podium gevuld met renners van het Rabobank Development Team.  


De Rabo-beloften van Richard Groenendaal hielden wegprofs van het podium in Overijssel. Maurits Lammertink eindigde als vierde, Mike Teunissen kwam als vijfde over de streep. Groenendaal zag zijn mannen heersen op een uitdagend parcours. “De zandkuil waar de renners een aantal keren in en uit rijden, is zeker een strook waar renners het verschil kunnen maken. Als het weer is als vandaag, is er verder maar weinig gelegenheid om echt te herstellen. De rechte stukken door het bos waren door de regenval toch zwaar. Onder andere omstandigheden kan dat juist een vrij snel stuk zijn.” Budding was helemaal in zijn nopjes met het parcours rondom Uitspanning De Uitkijk in Hellendoorn. “Ik sta straks bij het NK toch met het gevoel aan de start dat dit een ronde is met mogelijkheden voor mij. Dit rondje sprak mij persoonlijk veel meer aan in vergelijking met vorig jaar in Veldhoven. Dit vraagt meer van je als crosser, ook qua techniek. In de zandkuil kun je echt het verschil maken. Ik sloeg in de eerste ronde een kloof en kon goed stand houden. Na mijn zege in Valkenswaard van gisteren een mooie tweede zege en dus eentje die goed is voor de moraal richting het NK.”
 Bij de vrouwen kreeg de organisatie een jong podium met Floor Weerink als winnares, Inge van der Heijden als runner-up en Annemarie Worst als derde. Aanvankelijk waren het vijf rensters die de dienst uitmaakten op de flanken van de Hellendoornse Berg, maar in de finale werd alles uit elkaar gereden. Van der Heijden bleef het langst in het spoor van Weerink, maar richting de finish was de Drentse te sterk. “Niemand durfde echt vanaf het begin er vol in te vliegen” erkenden Van der Heijden en Weerink in koor. “Bang om de rekening betaald te krijgen in deze zware ronde.” Weerink was vorig jaar tweede op het NK Veldrijden achter Fleur Nagengast. Nu hoopt de renster van de WSV Emmen in januari terug te komen voor de titel. “Vandaag heb ik vooral veel gevolgd. Ik wil nog wel eens te voortvarend van start gaan en dat was hier niet verstandig. Op het laatst heb ik echt vol gas gegeven en dat was genoeg voor de winst. Ik hoop echt dat ik hier kampioene kan worden in januari.”
 Bij de junioren won Europees kampioen Jens Dekker afgetekend, bij de amateurs stond er geen maat op Jordy Luisman.


Op Europees Kampioen Jens Dekker stond geen maat in Hellendoorn


Dylan Bouwmans stort zich in de afdaling van de zandkuil 


Mike Teunissen reed in Hellendoorn zijn eerste cross van het seizoen 

foto (c) Sportfoto.nl