Van der Haar eerste Europees Kampioen profs

Van der Haar eerste Europees Kampioen profs

Lars van der Haar is op het eerste EK Veldrijden voor elite winnaar geworden van het goud. De crosser van Giant-Alpecin schudde in de slotfase Wout van Aert af en soleerde naar winst. Kevin Pauwels werd derde. Van der Haar zag Van Aert op vier ronden voor het einde bij hem weg rijden, maar in de voorlaatste ronde sloot de Nederlander weer aan. In de slotomloop zettte hij Van Aert onder druk en die kraakte. 


'Ik wist dat ik het op de beklimming in het bos moest proberen. Wachten op de lange zandstroken - waar gelopen moet worden - heeft voor mij toch geen zin, want daar is hij in het voordeel. Ik kon gelukkig een kloof slaan en toen hield ik het." Het publiek en de kijkers zagen Van der Haar gebaren naar de kant. "Ik wilde weten wat mijn voorsprong was, of ik kon pokeren. Maar ze begrepen me niet." Van der Haar liet doorschemeren niet direct gecharmeerd te zijn van de trui. "Ik ben blij met de titel, ik vind het ook bijzonder om de eerste Europees kampioen bij de elite te worden. Als je start op een dergelijk kampioenschap, dan ga je ook voor de winst. Maar ik vind persoonlijk de trui van enkele jaren geleden mooier, na mijn beloftentitel liet ik een andere trui maken, daar was toen meer persoonlijke vrijheid in." De Utrechter hoeft de trui niet te dragen, dat is pas per 1 januari verplicht. De huidige reglementen zeggen dat de renner vrij is in zijn keuze, per 1 januari heeft de UCI het verplicht gesteld. Van der Haar zegt het aan zijn ploeg over te laten. "Dat is hun beslissing hoe men daar mee omgaat, ik verwacht in ieder geval niet dat er morgen een trui klaar zal zijn."

Foto: © Sportfoto

1. Lars van der Haar (Ned), 2. Wout van Aert (Bel), 3. Kevin Pauwels (Bel), 6. Thijs van Amerongen, 8. Corné van Kessel, 20. Niels Wubben, 21. David van der Poel, 26. Twan van den Brand