Van der Poel naar wereldtitel

Van der Poel naar wereldtitel

Mathieu van der Poel is wereldkampioen geworden bij de elite mannen in Tabor. Wout van Aert - zijn grootste concurrent bij de beloften - besloot ook bij de elite mannen te starten en werd tweede na veel pech in de beginfase van zijn race.

Lars van der Haar werd derde nadat hij eerst bij Kevin Pauwels weg was gereden, maar uiteindelijk in de sprint verslagen werd door van Aert. Mathieu van der Poel is met zijn overwinning ook gelijk de jongste wereldkampioen veldrijden bij de elite mannen geworden. Eerder was de zoon van Adrie van der Poel twee keer wereldkampioen bij de junioren. Thijs van Amerongen was vijftiende en werd derde Nederlander.

 


Geen vooropgezet plan

Van der Poel was niet vooraf van plan om direct ten aanval te trekken. "Ik maak nooit een plan vooraf. Je kunt wel zeggen dat je vroeg aanvalt, maar als je pech hebt of niet weg komt, moet je de strijdwijze aanpassen. Maar ik voelde me enorm sterk en kon een kloof slaan. Toch heb ik me nooit te vroeg rijk gerekend, want ze kwamen een aantal keren bijna terug. Ik heb dan elke keer nog een keer alles gegeven om ze te ontmoedigen en dat werkte klaarblijkelijk. Maar ik was niet zoveel sterker als in Hoogerheide." De problemen van Van Aert waren hem ontgaan. "Dat gebeurde achter me, dat krijg je niet mee allemaal. Ik was wel verrast toen ik hoorde dat hij zilver won, want ik dacht dat dit voor Lars van der Haar was." 

'Alles gegeven'

Van der Haar kwam in de tweede helft van de wedstrijd nog op een handvol seconden van zijn jonge landgenoot. "Ik moest van Pauwels af zien te komen en toen dat lukte ben ik vol voor de winst gegaan. Uiteindelijk betaal ik daar een prijs voor, maar ik heb in ieder geval geprobeerd weer voorin de wedstrijd te komen. Op het laatst zat ik er helemaal doorheen en toen kon ik ook niet meer sprinten tegen Wout. Al met al heb ik er vrede mee dat ik hier dan derde word." Een paar weken geleden zag het er nog naar uit dat Van Aert en Van der Poel bij de beloften zouden rijden, nu waren zij de enige twee die sterker bleken dan de crosser van Giant-Alpecin. "Dat klopt, maar ik vind dat een WK verreden moet worden met de beste renners van de wereld, Wout en Mathieu hebben laten zien dat ze daar dit seizoen ook bij horen."

Van Amerongen content

Thijs van Amerongen had weinig gemerkt van de feestvreugde voorin. 'Ik zat in mijn eigen wedstrijd, je hoort wel eens iets, maar moet zelf je focus houden natuurlijk. Dit is een opsteker van mij. Ik eindig nota bene een plek beter dan vorig jaar en nu is mijn aanloop heel beroerd geweest. Ik heb hier mijn wedstrijd goed ingedeeld en ben blij dat ik het WK op deze vijftiende plek kon afsluiten. Vanaf nu bekijk ik het week voor week, maar ik zet er nog geen punt achter na Tabor."

Foto: © Sportfoto