Gulickx en Godrie Nederlands kampioen veldrijden

Gulickx en Godrie Nederlands kampioen veldrijden

Max Gulickx is Nederland kampioen veldrijden bij de junioren geworden. De Brabander vocht lang een duel uit met Roel van der Stegen, maar wist de Limburgse mountainbiker in de slotronde af te schudden. Het brons ging naar Jens Dekker. Stan Godrie won bij de beloften.

 


Die wist zich in de slotfase los te maken van enkele concurrenten die nog lang het brons in het vizier hadden. Gulickx had de lat vooraf niet te hoog gelegd. "Omdat het niet echt mijn parcours was, met zoveel modder, had ik me ten doel gesteld om op het podium te rijden. Natuurlijk hoop je wel op de titel en ik ben er ook heel blij mee. Het WK in Tabor is een groot doel voor me, daar zou ik graag een medaille halen, terwijl ik ook mijn derde plek in de wereldbekerstand vast wil houden."  Gulickx liet zich niet nerveus maken doordat Van der Stegen zo lang stand hield. "Ik reed lang een stukje voor hem uit, maar hij kreeg het niet dicht en ik liep niet verder uit. Toen heb ik hem terug laten komen, me even gespaard en in het zand van de oever langs het water het verschil opnieuw gemaakt. Hij kreeg dat gat niet meer dicht, ook niet op de loopstrook, waar hij beter was. Toen wist ik dat het binnen was." Roel van der Stegen won dit seizoen al in Loenhout en Essen en liet zich opnieuw opmerken. De renner van de MTB-selectie van bondscoach Tim Heemskerk weet nog niet of hij in aanmerking komt voor het WK in Tabor. 'Ik zou dat in principe wel willen, maar daar moet ik het met de bondscoaches nog over hebben. Het was eigenlijk vooral bedoeld om te overwinteren tussen de MTB-seizoenen, maar het gaat me beter af dan ik verwacht had. 

Stan Godrie topte het podium bij de beloften. Hij ging Joris Nieuwenhuis, vorig jaar nog kampioen bij de junioren, en Sieben Wouters vooraf. Richard Jansen, gisteren Nederlands kampioens strandracen, verloor de strijd om het brons nog nipt. Ik begon niet te hard, omdat ik mezelf niet op wilde blazen, maar kon toch aan het einde van de ronde een kloof slaan. Toen heb ik niet getwijfeld. Het parcours lag me, de afwisseling van het lopen en het fietsen gaat me altijd goed af. Dan is het mooi als je dat kunt oogsten." Godrie beseft dat de titel niet zo eenvoudig behaald zou zijn als Mathieu van der Poel present had getekend in de wedstrijd voor de beloften. 'Mathieu is echt al een niveau sterker, hoort al echt tussen de profs. Voor mijn WK-verwachting maakt het straks ook uit of hij - en Wout van Aert - bij de beloften rijdt of bij de elite. Ik hoop die stap in de toekomst ook te zetten naar de profs en zal zeker niet twijfelen als iemand me een contract aan biedt aan het einde van de winter. Maar het duurt bij mij langer dan bij Mathieu, dat is een klasse apart."