Goud voor Van der Poel en Van Anrooij

Goud voor Van der Poel en Van Anrooij

Mathieu van der Poel is in Hoogerheide voor de vijfde keer wereldkampioen veldrijden geworden.  Op de streep versloeg hij Wout van Aert.

 

Van der Poel en Van Aert, het waren de namen die iedereen had verwacht. In de eerste ronde kwamen ze onder impuls van een aanval van de eerste. Toen zijn aanvallen daarna niet rendeerden, kwam een plan op bij MVDP.. ‘’Iedereen verwachtte dat ik op de balken aan zou gaan, zeker in de slotronde, maar ik had al besloten dat ik erom wilde sprinten. Ik wist dat ik op de balken niet genoeg afstand zou nemen van Wout. Ik ga er wel wat sneller overheen, maar het is niet alsof hij er van de fiets moest. Dan was het een optie geweest. Hij zou eenvoudig weer op mijn wiel zitten en ik had dan krachten verspeeld. Ik ken de aankomst, ik heb hier al eens voor de overwinning gesprint  op het NK en dat gaf vertrouwen. Ik wist heel goed dat ik de sprint vanuit tweede positie wilde aangaan.’’ Je moet maar durven tegen een man die massasprints in de Tour de France weet te winnen. ‘’Ik denk dat Wout het niet aandurfde om direct  vanuit de laatste bocht aan te gaan, maar dat was wel mijn plan. Ik heb er alles in gelegd en toen kon ik een gaatje slaan. Deze zege en deze titel doen me heel veel deugd.’’


Op het WK Veldrijden voor junioren heeft Senna Remijn zilver gewonnen. De zege ging naar de Franse favoriet Leo Bisiaux die ook Europees kampioen was geworden.

 

Achter de alleen rond rijdende Bisiaux en Remijn was Nederlands kampioen Keije Solen in een gevecht verwikkeld met drie Belgen voor het brons. Uiteindelijk werd hij zesde. Mika Vijfwinkel werd nog zevende.

Remijn was na afloop dik tevreden met zilver. ''Ik was vooraf toch wat bang dat ik in de tang zou komen bij een sterk Belgisch blok, maar ik had kopstart en was eigenlijk direct de Belgen voor. Bisiaux was zoals verwacht een klasse apart. Even hoopte ik de kloof toch te dichten, maar toen kreeg ik steken in mijn zij. Daar was ik op het NK mee doorgereden en dat brak me daar op. Daarom heb ik me vanaf dat moment gericht op de tweede plek. Daar ben ik heel blij mee, zeker omdat ik ook eerstejaars ben.''

Shirin van Anrooij is wereldkampioene veldrijden geworden bij de beloften-vrouwen. 

De Zeeuwse had na een mindere start vooral in Zoe Backstedt een taaie tegenstander, maar reed toch snel van de wereldkampioene bij de junioren van vorig jaar weg.  ''Ik had er vertrouwen in dat ik kon winnen, maar natuurlijk lag er wel druk op, want iedereen verwacht het ook van je. Zoiets valt altijd wel van me af als ik aan het rijden ben en het publiek begint te juichen.  Dat ik hier win op mijn verjaardag is een leuke bijzaak, maar ik was er niet zo mee bezig. Toen ze vanmorgen in het hotel begonnen te zingen voor me, dacht ik 'o ja dat ben ik ook nog'. 

Na de zege zet Van Anrooij een dikke streep onder haar beloftenperiode. ''Ík zal deze trui waarschijnlijk alleen op training dragen, want ik richt me hierna op de weg. En volgend jaar rijd ik dan bij de elite in het veld.