Van Empel en Van der Poel winnen in Benidorm

Van Empel en Van der Poel winnen in Benidorm

Fem van Empel heeft de wereldbekercross van Benidorm gewonnen. De Europees kampioene pakte zo een nieuwe hoofdprijs in haar seizoen, want ze is ook al zeker van de eindwinst.

 

Van Empel schoot uit de startblokken en liet door het initiatief te pakken meteen haar intenties blijken. Zes ronden lang werd het echter stuivertje wisselen tussen de renster van Team Jumbo-Visma, Puck Pieterse, Silvia Persico en Shirin van Anrooij. Uiteindelijk schroefden Van Empel en Pieterse het tempo enorm op tijdens de laatste ronde, waarna een mooi duel volgde. De twee wisselden elkaar de hele ronde lang af aan kop, maar Van Empel sloeg in de laatste bochten het beslissende gaatje en kon de handen in de lucht steken. Het is voor Van Empel haar twaalfde zege van dit crossseizoen. 

Lucinda Brand (vijfde) en Annemarie Worst (zesde) eindigden ook van voren. Wereldkampioene Marianne Vos moest genoegen nemen met een veertiende plaats. 


“Ik heb mijn doel bereikt vandaag”, aldus de blije winnares. “Het was een mooie strijd tussen ons vieren. Het was heel lastig om overeind te blijven. Dat ging een paar keer maar net goed. Tot aan de laatste bochten bleef het spannend met Pieterse en ging het hard tegen hard. Het publiek heeft ook veel gedaan vandaag. Het stond rijen dik en ik denk dat we iedereen een mooie wedstrijd hebben voorgeschoteld. Ik had voorafgaand aan dit seizoen nooit verwacht de wereldbeker te winnen. Ik wilde één of twee wedstrijden winnen, maar ik verras mezelf iedere week weer. Ik ben heel erg blij dat ik al op twintigjarige leeftijd dit klassement op mijn erelijst mag bijschrijven.”

 

Van Empel was afgelopen week op trainingskamp met de vrouwenploeg van Team Jumbo-Visma. Vanuit daar werkte de Europees kampioene toe naar de veldrit van Benidorm. “Ik heb me goed proberen voor te bereiden. De afgelopen week heb ik goed kunnen trainen, maar ook mijn nieuwe teamgenoten wat beter leren kennen. Dat zorgde er mede voor dat ik met veel moraal aan het vertrek stond. Ik voel me erg goed bij deze ploeg en heb deze overwinning zeker aan ze te danken.”  

MANNEN

Mathieu van der Poel heeft de wereldbekercross in Benidorm gewonnen. De Brabander versloeg Wout van Aert in de sprint na een duel.

De beginfase was voor wereldkampioen Tom Pidcock. In de tweede helft namen Van der Poel en Van Aert het initiatief over. Hoewel Laurens Sweeck en Eli Iserbyt tot het laatst volgden, kwam het op de tweestrijd aan waarop werd gehoopt.

Van der Poel was content met een zege na twee nederlagen in Koksijde en Zonhoven. ''Het is altijd fijn om te winnen. Het was een mooie race, het was soms wat gevaarlijk.  We konden niet veel sneller dan we gingen. Het werd een mooi duel met Wout.'' Het was knokken voor de koppositie in de slotronde. ''Voor mij was het belangrijk om de kop te pakken, het was lastig om daarna te passeren. Mijn lijf voelt goed, de rug voelt beter aan, ik kon weer diep gaan. Dat was ook wat ik nodig had om te kunnen winnen.''