Nederland weer meest succesvol op WK Fayetville

Nederland weer meest succesvol op WK Fayetville

Nederland veroverde twee gouden medailles, vier zilveren plakken en was goed voor twee keer brons op het wereldkampioenschap veldrijden in Fayetville (Arkansas).

Op dag 1 openden Leonie Bentveld en Lauren Molengraaf het bal met zilver en brons achter een weer eens ongenaakbare Zoe Backstedt.

Bij de mannen-beloften had Nederland drie troeven in huis, maar zij grepen net naast de podiumplaatsen. Mees Hendrickx kwam nog dichtbij met een vierde plek achter drie Vlaamse veldrijders.

Bij de vrouwen kwam het verwachte duel er tussen titelverdedigster Lucinda Brand en uitdaagster Marianne Vos. De laatste won haar achtste wereldtitel, acht jaar nadat ze nummer zeven binnensleepte. In de sprint vloerde Vos Brand. Ceylin del Carmen Alvarado kon zich na een val niet meer in de strijd om het brons mengen.


Op dag twee was David Haverdings een troef voor oranje, de Drent won dit jaar de wereldbeker. In Fayetville zat de pechduivel hem dwars. Een val in de tweede ronde maakte Haverdings kansloos voor de zege, hij moest genoegen nemen met een negende stek.

Vervolgens domineerde Nederland de wedstrijd voor beloften-vrouwen. Titelverdedigster Fem van Empel won dit jaar al het NK, Shirin van Anrooij was de beste op het EK, maar het was nu Puck Pieterse die de wereldtitel kwam opeisen. In de slotronde raakte ze haar concurrentes kwijt, Van Anrooij keerde terug in haar wiel, maar in de sprint eiste de Amersfoortse alsnog de titel op. Van Empel werd derde.

Lars van der Haar moest met alle anderen het hoofd buigen voor Tom Pidcock, die als eerste Brit de wereldtitel bij de profs won. Met een imposant slotstuk verzekerde de Europees kampioen zich wel van zilver.