Europese crosstoppers klaar voor kennismaking met VAM-berg

 Europese crosstoppers klaar voor kennismaking met VAM-berg

Het gaat deze week en zeker komend weekeinde in heel Europa en zelfs daarbuiten over een relatief nieuwe wielerhelling, die we in Nederland al goed leerden kennen. De VAM-berg in Wijster is het decor van de Europese titelstrijd in het veld. Met veldritsterren als Lucinda Brand, Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado, Sanne Cant, Kata Blanka Vas, Eli Iserbyt, Thibau Nys en Lars van de Haar aan het vertrek is spektakel verzekerd op de meest bereden Nederlandse klim in de wegwedstrijden van de afgelopen jaren. Wie schrijft er historie op de Col du VAM door hier ook een veldrittitel op te eisen?

 

Bij de vrouwen zal Ceylin del Carmen Alvarado – weer op niveau nadat ze even kwakkelde met haar gezondheid – erop gebrand zijn haar vorig jaar in Rosmalen veroverde titel te prolongeren. Wereldkampioene Lucinda Brand is dan juist weer extra gemotiveerd omdat de Europese titel de enige hoofdprijs is die ze nog niet veroverde. En Denise Betsema is vaak gewaagd aan Brand dit jaar en heeft nog helemaal nooit een kampioenstrui over de schouders te mogen trekken. Ze maakt er geen geheim van daar dit weekeinde verandering in te willen brengen. Een concurrente om rekening mee te houden is de Hongaarse Kata Blanka Vas, die onder de hoede van voormalig wereldkampioen Lars Boom dit seizoen plots om de hoofdprijzen mee kan doen, zoals ze toonde met de wereldbekerzege in Overijse. En voormalig Europees kampioenes Annemarie Worst en Yara Kastelijn mag je ook nooit helemaal uitvlakken. Het deelnemersveld bevat verder voormalig wereldkampioene Sanne Cant, maar houd voor een mooie klassering ook rekening met de Franse zussen Helene en Perrine Clauzel, de Italiaanse Eva Lechner en de Oostenrijkse Nadja Heigl.

Bij de mannen is uittredend kampioen Eli Iserbyt huizenhoog favoriet om zichzelf op te volgen, nadat hij deze winter al acht zeges behaalde en ook leider is in alle drie de belangrijke klassementen. De Vlaming nam al een kijkje op de VAM-berg, waar hij deze zomer een MTB-wedstrijd reed, en verwacht er uit de voeten te kunnen. Lars van der Haar mag ook voorin verwacht worden. Omdat hij een echte kampioenschapsrenner is, maar ook omdat hij als lichtgewicht goed uit de voeten zal kunnen op de oplopende stroken, die wel wat doen denken aan het parcours in Valkenburg, waar hij enkele keren de wereldbekercross won. Ook Toon Aerts en Quinten Hermans zijn Belgische troeven op de VAM-berg. Jonge talenten als de Brit Thomas Mein en de Zwitser Kevin Kuhn kunnen wellicht verrassen met een mooie klassering, net als de Spanjaard Felipe Orts. Want de sport is allang geen Vlaams-Hollands onderonsje meer.


Ook in de jongeren categorieën is spanning verzekerd. Zo zal Fem van Empel als wereldkampioene bij de beloften-vrouwen ook de Europese titel willen veroveren. Maar kan ze Puck Pieterse – die dit weekeind nog verraste met een tweede plek bij de elite in de WB van Overijse – van titelprolongatie houden? Bij de beloften-mannen mag wereldkampioen Pim Ronhaar – winnaar op de prestigieuze Koppenberg deze week – tot de kanshebbers gerekend worden, net als uittredend Europees kampioen Ryan Kamp. Thibau Nys is de status van zoon van de kannibaal van Baal Sven Nys al lang ontgroeid en zal – na het veroveren van de Europese titel op de weg – hier ook een kandidaat-winnaar zijn.

 

Bij de junioren is de uit het Drentse Zuidlaren afkomstige David Haverdings nog ongeslagen en dat wil hij dit weekeinde graag zou houden. Bij de junior-vrouwen tenslotte is de Britse Zoe Backstedt een titelkandidate, maar Friezin Leonie Bentveld is ook een kanshebster. Of verrast er een renster of renner die voor het eerst de krachten meet met de internationale top in zijn of haar categorie?

Volop strijd en volop medaille- en zelfs winstkansen voor de Nederlanders komend weekeinde op de VAM-berg. Je kunt erbij zijn, er zijn nog kaarten beschikbaar.

Deelnemerslijsten