Gieten opener van het Superprestigeseizoen 21-22

Gieten opener van het Superprestigeseizoen 21-22

Op zondag 3 oktober wordt de 46e editie van de internationale Telenet Superprestige veldrit van Gieten verreden rond de zandafgraving aan de Nijslootsweg. In 2020 is de veldrit ook verreden maar door COVID-19 zonder publiek, zonder gasten en met een beperkt wedstrijdprogramma.

De organisatie prijst zich gelukkig dat de 46e editie dus weer met publiek en gasten mag worden gehouden. Nu ook met een volledig wedstrijdprogramma, met wedstrijden voor nieuwelingen, nieuwelingen meisjes, junioren, junior-vrouwen, elite vrouwen en elite mannen. Maar liefst 400 deelnemers zullen aan de start staan.

 


De organisatie, Stichting Wielerpromotion Oostermoer, heeft de afgelopen maanden met vele onzekerheden de voorbereidingen moeten beginnen. Eerst was er lange tijd onzekerheid over de datum (zondag 3 oktober), toen daar zekerheid over was kwam een ander probleem om de hoek kijken. De enige voorjaarsklassieker die dit jaar werd afgelast vanwege het virus (Parijs-Roubaix) kreeg een nieuwe datum en wel op zondag 3 oktober. Hierdoor kwam een rechtstreekse tv-uitzending onder druk te staan en was de kans groot dat toppers voor de wegklassieker zouden kiezen. Uiteindelijk werd er voor gekozen om de aanvangstijden van de diverse wedstrijden aan te passen. De eerste start is nu om 12.00 uur en de laatste eind van de middag om 17.45 uur.  Hierdoor kwam de live tv-uitzending weer in beeld. Laatste hindernis was de vergunning voor het evenement. Waar normaal de vergunning zonder problemen wordt afgegeven was er nu heel lang de grote onzekerheid over de coronamaatregelen. Publiek en gasten wel of niet toegestaan en een compleet wedstrijdprogramma met jeugdcategorieën mogelijk?  En zo ja onder welke voorwaarden bijvoorbeeld met of zonder de coronacheck. De persconferentie van onze regering op 14 september bracht  enige duidelijkheid door de aangekondigde versoepelingen.  Veel publiek toegestaan maar met coronacheck.

 

De organisatie heeft echter altijd geloofd in een goede afloop en is de afgelopen maanden dan ook heel druk geweest met de voorbereidingen. Zondag 3 oktober wordt er dus weer een internationale veldrit verreden op het zeer fraaie, selectieve en overzichtelijke parkoers rond de zandafgraving. De aanmeldingen voor deelname aan de veldrit is overweldigend. Diverse categorieën zijn volledig volgeboekt.  Hieraan mogen 2 conclusies worden verbonden: de renners/rensters willen na 1,5 jaar weer vol aan de bak en de veldrit van Gieten is populair bij de deelnemers. Gieten is immers de enige UCI-categorie 1 wedstrijd en enige Superprestige veldrit in Nederland met veel media-aandacht.

 

 

Er wordt om 12.00 uur gestart met de categorie 2e jaars nieuwelingen, gevolgd om 12.02 uur met de 1e jaars nieuwelingen. Om 12.50 uur komen dan de internationale junior-vrouwen aan de start voor hun wedstrijd over 40 minuten. De internationale juniorkoers start vervolgens om 14.15 uur. 

 

Vervolgens is om om 16.15 uur de wedstrijd voor de elite vrouwen. De Nederlandse vrouwen bepalen al een paar jaar de wedstrijden en de verwachting is dat het ook in Gieten weer zo zal zijn.  Wereldkampioene Lucinda Brand verkiest Gieten voor Parijs – Roubaix en zal hele hoge ogen gooien naar een podiumplaats.  Denise Betsema, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado,  wereldkampioen belofte vrouwen Fem van Empel, Puck Pieterse, Shirin van Anrooy, Inge van der Heijden, Manon Bakker, Aniek van Alphen, Maud Kaptheijns en Yara Kastelijn komen allen in aanmerking voor een top 5 ranking. Zij zullen daarbij dan nog moeten afrekenen met o.a. Sanne Cant (België), Alice Maria Arzuffi  (Italië) en Marion Norbert Riberolle (Frankrijk). De dameskoers belooft dan ook een groot spektakel te worden. Gieten is de eerste wedstrijd waar alle Nederlandse toppers samen aan de start zullen verschijnen, samen met een 40-tal andere rensters.

 

Vanwege de live tv-uitzending is de start van de  wedstrijd voor de Elite mannen verschoven naar 17.45 uur. De organisatie hoopt op een mooie zonnige dag zodat de duisternis ruim na de finish zal invallen. Voor alle zekerheid heeft de organisatie echter al veertien lichtmasten neergezet.

 

Door Parijs-Roubaix helaas geen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Beiden zullen pas later in het seizoen hun veldritseizoen beginnen. Van Nederlandse zijde mag veel verwacht worden van de man in vorm Lars van der Haar.  Maar ook Corné van Kessel,  wereldkampioen beloften Pim Ronhaar en Europees kampioen Ryan Kamp zullen voor het nodige vuurwerk willen zorgen. Vanuit Duitsland komt kampioen Marcel Meisen, vanuit Groot Brittanië  Thomas Mein en vanuit Zwitserland Kevin Kuhn en Loris Rouiller.

 

De grootste kanshebbers zullen echter wederom uit België komen: Quinten Hermans, Toon Aerts (winnaar in 2020), Eli Iserbyt (winnaar in 2019),  Laurens Sweeck, en beloften Europees kampioen op de weg Thibau Nijs.  

 

De organisatie heeft ook dit jaar weer een aanpassing aan het parkoers aangebracht, waardoor het voor het publiek nog aantrekkelijker wordt, compacter en overzichtelijker. Hopelijk geeft dit de renners en rensters ook een extra stimulans.

 

De wedstrijden voor vrouwen elite en mannen elite worden in België live uitgezonden via Proximus en Playsports Telenet. Ook Sporza (samenvatting) en Eurosport besteden ruime aandacht aan het evenement en in Nederland zal RTV Drenthe beide wedstrijden live uitzenden.