Wereldbeker Veldrijden met nieuwkomer Rucphen bekend

Wereldbeker Veldrijden met nieuwkomer Rucphen bekend

De hervormde UCI Wereldbeker Veldrijden zal komende winter voor het eerst volledig uitgerold worden. Met het aantal manches dat nu uitgebreid wordt naar 16, kunnen fans en atleten alvast uitkijken naar een dynamische en volle kalender die prestigieuze crossen en nieuwkomers samenbrengt in het internationale veldrijden. Naar traditie gaat het wereldbekerseizoen van start op 10 oktober in Waterloo in de Verenigde Staten. Met Val di Sole (Italië) en Rucphen (Nederland) zijn nu ook de laatste twee plekken op de kalender ingevuld. 

 

 

Nadat ze vorig jaar hun events moesten cancelen door het coronavirus, zullen de Verenigde Staten dit jaar drie manches organiseren. Op 10 oktober staat de eerste wereldbekermanche in Waterloo op het programma. Amper 3 dagen later wacht in Fayetteville (Arkansas) een generale repetitie voor de 2022 UCI Cyclo-cross World Championships. Het Amerikaanse avontuur kent z’n slot in Iowa City op 17 oktober.


"Met een aanzienlijke toename van het aantal rondes, zal de UCI Cyclo-cross World Cup een nog effectievere showcase zijn voor deze spannende en spectaculaire discipline. Het zal fans meerdere mogelijkheden bieden om getuige te zijn van wedstrijden op het hoogste niveau, of het nu op traditionele populaire veldritlocaties is of op evenementen die nieuw zijn op de UCI Wereldbeker kalender", zegt UCI President David Lappartient. 

 

Bij terugkeer naar Europa staan er meteen enkele klassiekers op het programma. Zonhoven (België) wacht op 24 oktober en amper 1 week later is het al de beurt aan een andere legendarische veldritlocatie, Overijse. Midden november zoekt de UCI Wereldbeker Veldrijden eerst het vaak vriezende Tabor (Tsjechië) op, om de week nadien helemaal thuis te komen in het zand van Koksijde. Eind november maken renners en fans kennis met de omloop in het Franse Besançon.

In de maand december volgen de wedstrijden elkaar in een sneltempo op. Na Antwerpen op 5 december gaat het een week later richting Val di Sole in het Italiaanse Trentino. "Dit is een bijzonder mooie aanwinst op onze kalender", zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel. "Val di Sole heeft tonnen ervaring in het offroad fietsen door de organisatie van de UCI Wereldbeker Mountainbike én is host voor de UCI World Championships Mountainbike eind augustus. Ze zijn een betrouwbare organisatie die haar ervaring komende winter zonder twijfel zal kunnen gebruiken om een veldrit op het hoogste niveau te gaan organiseren."

Een week later, op 18 december, trekt het peloton opnieuw naar de Lage Landen. Dan luidt nieuwkomer Rucphen, waar het laatste NK veldrijden in 2020 georganiseerd werd, de eindejaarsperiode in. Een dag later al staat met Namur een klepper van formaat op de kalender. De week daarop trekken we dan weer naar Dendermonde, waar wind en modder afgelopen winter voor een loodzware wedstrijd zorgden.

Vlak na de jaarwisseling trekt het peloton net als vorig seizoen richting Hulst, maar staat ook de nieuwe manche in Flamanville in regio Normandië op het programma. We sluiten het seizoen ‘21 – ‘22 af in Hoogerheide met een derde en laatste wedstrijd op Nederlandse bodem, één week voor het WK in Fayetteville, Arkansas.