Van der Poel wint in Gieten

Van der Poel wint in Gieten

Gieten opende op zondag 5 oktober de Superprestige-reeks 2014-2015. De nieuwelingen, junioren, beloften, vrouwen en elite streden aan het parcours aan de Nijslootsweg om de zege in deze eerste Nederlandse internationale cross van de winter. Bij de nieuwelingen werd de Belg Arno Debeir als winnaar gehuldigd, zijn landgenoot Eli Iserbyt was de sterkste bij de junioren, Wout van Aert bij de beloften en Sanne Cant bij de vrouwen. Maar in het hoofdnummer domineerden juist de Nederlanders.


De Nederlandse veldrijders domineerden vandaag namelijk bij de elite in de SP-opener in Gieten. Was het Lars van der Haar die bijna de gehele cross vooruit reed, Mathieu van der Poel ging uiteindelijk met de zege aan de haal. Achter Sven Nys (derde) werd David van der Poel nog vierde. Het was voor het eerst sinds 2005 (Richard Groenenedaal) dat er een landgenoot als winnaar werd gehuldigd in deze SP-cross in Drenthe.

Vroege aanval

Van der Haar ging al vroeg in de cross met Kevin Pauwels in de aanval, maar zag de Vlaming ook al snel afhaken. "Hij zei al dat hij niet goed was en toen ik een keer vol door trok, was ik hem ook kwijt. Ik wist dat het nog ver was op dat moment, maar had geen keuze, ik moest door. Dat heeft me op het laatst ook wel enigszins opgebroken. Ik kon op het laatst niet meer versnellen. Mathieu had iemand om naar toe te rijden en dat lukte uiteindelijk en toen was de zege helaas opnieuw uit zicht" aldus Van der Haar, die vorig jaar in extremis door materiaalpech verloor van Niels Albert.

'Parcours ligt me '

Van der Poel rijdt dit seizoen de Superprestige bij de elite en de wereldbeker en het WK bij de beloften. "Dat is een keuze die we vooraf gemaakt hebben. Mijn ploeg en mijn vader Adri hebben gezegd dat ik niet te snel bij de elite moest gaan rijden een seizoen lang. Misschien hebben ze daar ook wel gelijk in, want een heel seizoen is lang en ik kom nu natuurlijk met een goede conditie over van de weg. Bovendien trof ik hier een parcours dat me heel goed ligt. In de zwaardere crossen zal ik naar verwachting niet om de zege mee kunnen doen bij de elite, daar heb ik de inhoud nog niet voor." Van der Poel had snel in de gaten dat hij de kloof naar Van der Haar alleen moest dichten. "De anderen reden niet hard genoeg om hem nog te bedreigen. Toen ik de laatste ronde in ging, wist ik dat ik bij hem ging komen. Of ik ook zou winnen, was nog niet evident. Maar toen ik in de slotronde over nam, merkte ik dat hij niet meer kon versnellen. Toen wist ik dat er mogelijkheden waren, als ik een keer gas gaf."

Cant troeft De Boer af

Belgisch kampioene  Sanne Cant leverde lang strijd met Ellen van Loij (tweede) en Sophie de Boer (derde) om de podiumplaatsen, maar bleek in de slotfase de sterkste van de drie. Sanne van Paassen wist bij haar rentree een vierde plaats te realiseren. De Boer kon vooral in de beginfase goed mee komen met de twee Vlaamse concurrentes. "Maar ik merk dat ik conditioneel nog iets te kort kom. Ik heb minder op de weg kunnen rijden en nog iets minder wedstrijden in de benen, maar ik ben wel optimistisch gestemd. Ik hoop de progressie van vorig jaar door te kunnen trekken en ben heel benieuwd waar ik sta als er straks in Valkenburg nog meer concurrentes op duiken. Deze cross geeft me wel vertrouwen, al gaf ik in de slotfase wat terrein prijs door een foutje. Wie weet had er anders nog meer in gezeten." Sanne Cant gaf toe dat ze er een cross lang een goed gevoel over had gehad. "Het belangrijkst is dat ik win. Ik rijd al jaren hier in Gieten en heb me ten doel gesteld zo veel mogelijk te winnen deze winter. Ik ben aardig op weg."

Junior Iserbyt duldde in de beginfase het gezelschap van zijn Nederlandse ploeggenoot Max Gulickx, maar liet de Eindhovenaar op drie ronden voor het einde ter plekke. De strijd om de derde plaats was lang spannend, maar werd uiteindelijk gewonnen door de Zwitser Johan Jakobs. Gulickx kon goed leven met zijn tweede plaats achter zijn Belgische ploeggenoot. 'Eli was simpelweg niet te volgen en gewoonweg te sterk."

Bij de nieuwelingen sprintten Arno Debeir en Wim Wittenberg om de zege aan de Nijslootsweg. Het was de Belgisch kampioen die het haalde in de sprint met twee. Luca Vreeswijk – zelf in een pittig gevecht met Thymen Arensman verwikkeld – wist de derde plaats binnen te hengelen. Debeir was opgelucht over de behaalde zege. “Ik was eigenlijk iets te voortvarend van start gegaan en kreeg daar de rekening voor gepresenteerd. Daardoor kwam Wittenberg terug, maar in de sprint wist ik toch de zege in de wacht te slepen.” Daar kon Wittenberg me leven. “Hij was de sterkste vandaag.”

Bij de beloften was het een Belgisch nummer, Stan Godrie was de beste landgenoot in de door Wout van Aert gewonnen cross. "Mijn start ging niet goed" constateerde de Brabander van het Rabobank Development Team na afloop. "Ik kon de Belgen niet volgen in het begin. Later ging het beter en kon ik weer terug komen in de wedstrijd. Daardoor is het gevoel uiteindelijk niet slecht, maar ik hoop wel dat ik beter kan starten de komende weken."