Gieten kiest voor nog compacter parcours

Gieten kiest voor nog compacter parcours

Op zondag 1 oktober wordt aan de Nijslootsweg in Gieten de 42e editie van de internationale Superprestige veldrit van Gieten georganiseerd door de Stichting Wieler Promotion Oostermoer. Met de 42 edities is Gieten inmiddels de oudste internationale veldrit van Nederland.
 
In 2016 had de organisatie gezorgd voor een primeur door een nieuwe Marlux start- en finishweg aan te leggen op een groenweide. Hierdoor kon een aanpassing van het parkoers worden doorgevoerd en konden de gasten vanaf het terras van de vip-tent  de start- en de finish volgen. De groenweide is inmiddels nog weer verbeterd en daardoor hebben de Gieter organisatoren besloten om het parkoers ook voor de 42e editie aan te passen en het voor renners, pers en publiek nog aantrekkelijker te maken. Het parkoers is nog compacter geworden en tevens technischer. O.a. het bekende dijkje  in de zandafgraving is na vele jaren weer opgenomen in het parkoers en zijn de zgn. ”dode” stukken uit het parkoers verdwenen. De bestuurders verwachten veel van deze aanpassing.

 


Om 09.30 uur wordt het eerste startschot gegeven voor de nieuwelingen en de elite-mannen sluiten de dag af met een start om 15.00 uur. Rond 16.05 uur zal de wedstrijddag voorbij zijn.  ]De organisatie is voor de  29e keer opgenomen on het superprestige klassement en is daarmee  na Asper-Gavere en Diegem de langst zittende organisatie in de cyclus.  De 275 deelnemers komen o.a. uit Nederland, België, Amerika, Gr.Brittanië, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Italië en Tsjechië. Vier regerende wereldkampioenen komen aan de start: Wout van Aert, Joris Nieuwenhuis, Annemarie Worst en Sanne Cant. Weinig organisaties kunnen  zich profileren met vier wereldkampioenen, maar in Gieten is het dus wederom gelukt.  De wedstrijd in Gieten is ook de eerste grote confrontatie in Europa van alle toppers. Midden september zijn er twee wereldbekerwedstrijden in Amerika, waarna het gehele circus zich dus verplaatst naar Gieten. 

In een bijprogramma zal Annemiek van Vleuten ’s-morgens een lezing geven voor gasten van de Gemeente Aa en Hunze  (themajaar: Dorpen van Aa tot hunZe) en het Kenniscentrum Events van Sport Drenthe. Na de lezing zal  Annemiek  de crossfiets ter hand nemen en deelnemen aan de wedstrijd  voor de elite-vrouwen.   Dit is voor de Gieter organisatie een echte primeur.  Ook is voor entertainment op het parkoers gezorgd.