Van der Haar mikt op drie klassementen en WK

Van der Haar mikt op drie klassementen en WK

Lars van der Haar gaat komende winter de drie grote veldritklassementen rijden, naast de wereldbeker en de Superprestige komt de Nederlands kampioen van Giant-Shimano ook in alle veldritten van de BPost Bank Trofee uit. Dat meldde hij op een persconferentie bij Giant in Lelystad.

 


"Ik heb als doel in ieder geval in de wereldbeker top 3 te rijden en nog in een ander klassement. Mocht ik in of de Superprestige of de BPost Bank Trofee een paar slechte uitslagen rijden, dan zal ik me meer focussen op het andere klassement." Van der Haar heeft ook van het WK in Tabor een belangrijk doel gemaakt. "Ik heb daar vorig jaar gewonnen en het jaar daarvoor was ik tweede, het parcours ligt me zeer goed. Ik hoop dan ook mee te dingen naar de wereldtitel komende winter."Ploegleider Dirk Reuling van Giant-Shimano liet doorschemeren dat de renner uit Woudenberg weer verbeterd is. "Hij werkt nu volop met het SRM-systeem en daaruit blijkt dat hij weer sterker is geworden. Ook de voorbereiding is goed verlopen. Lars is dan ook klaar voor het nieuwe seizoen."

Wel in eigen land

De Nederlands kampioen van Giant-Shimano zal de wedstrijden in eigen land niet vergeten. “Ik ben een Nederlandse crosser in een Nederlandse ploeg en dus zal ik ook in de Nederlandse crossen te zien zijn.  Ik hoop ook goed te zijn in bijvoorbeeld Gieten en Valkenburg. Die laatste wedstrijd is de openingscross van de wereldbeker en een wedstrijd in eigen land. Daar wil ik er weer staan. De crossen die ik schrap – omdat ik de BPost Bank Trofee nu ook rijd – zullen de ‘losse’ veldritten in Vlaanderen zijn, zoals Overijse en Sint Niklaas. Ik moet toch fris genoeg zijn om een goed WK te kunnen rijden."

'Echte test komt nog'

Van der Haar opende in Las Vegas met een tweede plaats. Maar een echte test vond hij dat nog niet. “Ik weet uit de SRM-gegevens dat ik beter ben in vergelijking met vorig jaar, maar we weten pas over een dikke maand – in het weekeinde van de Koppenbergcross en Zonhoven – hoe de verhoudingen zijn. Ik denk dat veel renners aan elkaar gewaagd zullen zijn. Tot het gaat regenen, want dan zal Sven Nys er boven uit steken. Ik heb er wel op in gezet om beter te worden in de moddercrossen, heb bijvoorbeeld op de weg op de tijdritfiets getraind om sterker te worden. In de andere crossen denk ik dat Sven Nys, Klaas Vantornout, Kevin Pauwels en zeker ook zo nu en dan Mathieu van der Poel en Philipp Walsleben geduchte tegenstanders zijn. Ik ben ook benieuwd wat renners als Jim Aernouts, Wietse Bosmans en Wout van Aert kunnen. Ik zie mezelf nog niet als grote meneer, maar ik hoop dit seizoen wel een stap te zetten om dat te worden.”

Organisatie BPost kwam langs

Hij vindt dat geen valse bescheidenheid. "De wereldbeker ging extreem goed, maar ik zou nu eigenlijk in alle klassementen willen mee doen voor de winst en bijvoorbeeld eens een mooie Superprestige-cross winnen. Ik was er in Gieten dichtbij, totdat ik dacht dat ik materiaalpech had en Niels Albert moest laten lopen." De BPost Bank Trofee klopte bij hem aan om hem te vragen alstjeblieft de reeks te komen rijden. "Na het stoppen van Niels Albert - wat ik overigens voor de cross jammer vind, omdat hij de wedstrijden vaak open brak - had men mij nodig, vertelde men mij. Ook omdat Mathieu van der Poel heeft gekozen om de Superprestige bij de profs te rijden. Die verantwoordelijkheid heb ik genomen.  En ik heb er niet de hoofdprijs voor gevraagd. We hebben elkaar in deze sport allemaal nodig." 

Zdenek Stybar

Van der Haar weet dat Zdenek Stybar een geduchte concurrent wordt bij het WK in Tabor. "Het is een parcours waar hij ook goed uit de voeten kan en waar hij ongetwijfeld zeer gemotiveerd gaat zijn om voor de winst mee te doen. Hij heeft het voordeel nog relatief fris te zijn aan het einde van de veldritwinter, maar zal als nadeel hebben dat zijn techniek elke winter verder weg zakt. Dat zag je ook bij Lars Boom. Die won na zijn eerste wegseizoen bij de profs nog enkele crossen, vervolgens was dat alleen nog het NK en toen was dat ook voorbij. Je mist de techniek van het vele crossen rijden, het ritme. Dit jaar klaagde hij daar al over, maar was hij in Hoogerheide toch weer van bijzondere klasse. Ik vermoed dat hij dit jaar weer wat heeft moeten inleveren. Maar hij mag het tegendeel bewijzen hoor, direct. En hij mag van mij ook aan zijn ritme werken door veel crossen te gaan rijden. Dat is voor de spanning in de crossen en voor het publiek alleen maar leuk."

Zonder Groenendaal

De overstap van het Rabobank Development Team naar de continentale formatie van Giant-Shimano was gedwongen, omdat zijn oude werkgever puur opleidingsploeg was, maar de overstap biedt ook voordelen volgens Van der Haar. "Mijn begeleidingsteam is uitgebreider. Vroeger reed mijn vader me naar de koers en stond mijn moeder met mijn spullen op me te wachten na de cross. Nu is er een camper vanuit de ploeg, gaat er een busje met materiaal mee, word ik op de wedstrijddag zelf nog gemasseerd. De ploeg doet bovendien veel aan het blijven zoeken naar verbeteringen, in de techniek en in de training en voeding enzovoort, zoals men bij het WorldTour-team gewend is. Ik denk dat dit een goede nieuwe prikkel voor me kan zijn. Zo ga ik een keer een cross rijden met een SRM-meetsystmeem om zo in de training nog beter in te spelen op welke inspanningen ik lever in de cross." Het afscheid van Richard Groenendaal vindt hij wel jammer. "Misschien is het wel goed voor me, maak ik mezelf verantwoordelijker voor welke bandenspanning ik kies en wat ik nog meer moet doen om een optimaal resultaat te behalen. Maar de dingen die ik geleerd heb van hem zijn niet in één keer weg, dat neem ik ook weer mee. Ik heb Richard gevraagd of hij mee wilde en hij gaf toen aan te kiezen voor Rabobank, hij is daar op zijn plek en kan nu weer met nieuwe beloften werken. Bij het nieuwe team zijn ook goede mensen in dienst. Ik ga ervan uit dat ik met hen ook succesvol kan zijn." 

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Dick Soepenberg/Sportfoto