"Rabobank heeft aandeel in huidige successen'

De eerste renners die in 1996 de kleuren van Rabobank onder de aandacht van publiek en pers brachten waren de veldrijders van het gelijknamige profteam, eind 2016 zijn het ook de crossers die de bank voor het laatst voor het voetlicht brengen in de wielersport. “ Veldrijden en Rabobank zijn vanaf het begin nauw verbonden geweest” zegt manager sponsoring Paul van den Berg. “We zijn blij met het aandeel dat we hebben in de huidige veldritsuccessen. De sport staat er goed voor en is daarmee aantrekkelijk genoeg voor een nieuwe partij om het stokje over te nemen.”



Van den Berg roept de beelden van de successen van Sven Nys, Adrie van der Poel, Richard Groenendaal  en Lars Boom in herinnering, die allemaal als coureur van Rabobank een wereldtitel in het veld wisten te behalen. Van der Poel en Groenendaal waren de eerste sporters die in het shirt van Rabobank te zien waren in januari van 1996, twee jaar later kwam Nys daar bij. “Vanaf het begin was het een bewuste keuze om het veldrijden binnen het profteam, maar ook bij het junioren- en beloftenteam een plek te geven. Tegenwoordig lopen de wegseizoenen praktisch in elkaar over, maar toen Rabobank begon met de sponsoring van de wielersport was er nog een duidelijke scheiding tussen wegseizoen en de winter. Onze veldrijders zorgden ervoor dat we ook in die periode nadrukkelijk te zien waren en dus een heel jaar publiciteit genereerden.” Ook bij evenementen was de bank in al die jaren vaak nadrukkelijk zichtbaar aanwezig, zoals recent nog bij het WK Veldrijden in Hoogerheide in 2014 en bij het recente Europees Kampioenschap in het veld in Huijbergen. “We zijn daarbij altijd nadrukkelijk met de lokale banken opgetrokken. Wij zorgden voor het zichtbaarheidscomponent met spandoeken, bogen en dergelijke zaken, de banken vulden het deel van de hospitality in. Veldrijden is een dynamische, eerlijke sport, waarbij je de sporters tijdens de wedstrijd ook nog eens een aantal keren kunt zien. Daarmee zijn evenementen heel  geschikt om je klanten voor uit te nodigen. Die invulling van sponsoring na 2016 zal een afweging worden van de lokale banken. Banden tussen deze banken met bijvoorbeeld de veldritten in Hoogerheide, Huijbergen en Gieten zijn gelukkig sterk.”

Afscheid op hoogtepunt
Van den Berg erkent dat er binnen de bank ook wel enige melancholie bestaat over het naderende afscheid van de wielersport, maar benadrukt dat de sport er goed voor staat, ook dankzij de inspanningen van de afgelopen jaren. “Het is altijd fijner om afscheid te nemen van de sport op een hoogtepunt. Ook bij de profs telt Nederland momenteel weer mee en daar hebben we zeker een aandeel in gehad. Toen we eind 2012 stopten met de profploeg, hebben we er bewust voor gekozen wel de ontwikkeling van talent te blijven steunen. De veldrijders werden met het Rabobank Development Team ondergebracht bij de KNWU en ook de steun aan Rabo-Liv, waar we ook de nodige crossers herbergen, is toen gebleven. Dat betekent dat renners als Lars van der Haar, Stan Godrie en de inmiddels naar de weg overgestapte Mike Teunissen zich hebben kunnen ontwikkelen tot hun huidige niveau.”  Met Marianne Vos en Pauline Ferrand Prevot werden ook wereldtitels en andere successen behaald  bij de vrouwen. Maar het zijn niet alleen de renners die daadwerkelijk een seizoen lang Rabobank op hun tricot hadden staan, die profiteerden van de middelen van de bank, benadrukt Van den Berg. “Omdat het NOC*NSF het veldrijden niet meer steunt, werd de rol van de hoofdsponsor Rabobank steeds belangrijker voor de KNWU in deze wielerdiscipline. Alle renners die naar Europese Kampioenschappen en wereldkampioenschappen afreisden, hebben daar van kunnen profiteren. Neem het WK Veldrijden in het Amerikaanse Louisville in 2013. Lang niet alle landen konden daar in de totale breedte een volledige selectie afvaardigen, maar de KNWU kon dat wel. Zoals de afgelopen jaren niet alle baanevenementen met een volledige selectie bezocht konden worden, dreigde dat toen ook in het veld. We zijn trots ervoor gezorgd te hebben dat in het veldrijden de afgelopen jaren geen concessies hoefden te worden gedaan.” En juist in Louisville was Nederland zeer succesvol met wereldtitels voor Mathieu van der Poel (junioren), Mike Teunissen (beloften) en Marianne Vos (vrouwen) en brons bij het WK Elite voor Lars van der Haar. “Maar ook een renster als Nederlands kampioene veldrijden Thalita de Jong en heel veel anderen hebben kansen gekregen zich als sporter in het algemeen, maar ook specifiek als veldrijder te ontplooien dankzij de sponsoring van Rabobank. Mogelijkheden bieden, dat hebben we gedaan. Ik denk dat we eind 2016 de sport op een punt achterlaten, dat het veldrijden interessant genoeg is voor een nieuwe partner om zich hieraan te verbinden.”

Foto: © Sportfoto Richard Groenendaal met Mike Teunissen